Германия може да ускори ваксинирането, като удължи периода между двете дози Снимка: © Getty Images

Германия обмисля дали да последва примера на Великобритания, като увеличи междинния период между двете дози от ваксините срещу Covid-19 от 3 на 12 седмици.

Британските здравни власти предприеха тази стратегия въпреки препоръката на производителите Pfizer / BioNTech, за да могат да използват всички налични дози от имунизационния препарат и да обхванат колкото се може повече желаещи да се ваксинират. Максималният предвиден срок между двете инжекции е 42 дни, но в Англия беше решено той да се удължи до 3 месеца.

Това се наложи, след като новите случаи на коронавирусна инфекция в страната започнаха да растат експоненциално след откриването на нова мутация на SARS-CoV2, която се предава много по-лесно. Болниците в Лондон вече предупреждават, че претоварването заради пациенти с Covid-19 след Коледа е много сериозно.

Според Spiegel - германският здравен министър Йенс Шпан също разглежда тази необичайна мярка като възможност да ускори ваксинирането на уязвимите групи от населението на страната.

В неделя българският здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви, че в България "категорично не можем да направим такова нещо" (удължаване на срока между 1 и 2 доза).

"В кратката характеристика на продукта ясно е разписано кога се постига имунитет. Другото е своеволие, което не е базирано на научни доказателства", каза Ангелов.

Клиничните изследвания на Pfizer показват, че поставянето на две дози с пауза от 21 дни осигурява до 95% ефикасност срещу заболяването. Преди седмица компанията излезе с официално съобщение, в което казва, че "няма данни, които да демонстрират дали защитата след първата доза се запазва след 21-вия ден". Решенията за дозирането все пак остава на държавните здравни служби.

Здравното министерство на Германия обаче е възложило на комисията по ваксините към института "Роберт Кох" да изследва какви биха били ефектите от удължаването на срока между двете ваксини.

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Проучването на алтернативата се наложи, след като здравните власти в страната бяха подложени на остри критики заради неправилното планиране на поръчките с ваксини. До момента Германия е получила 1,34 млн. дози от Pfizer / BioNTech.

Доклад на здравното министерство на Германия, който е цитиран от Spiegel, посочва, че опаковките с ваксината на BioNTech всъщност съдържат малко по-голямо количество от препарата, което създава възможност за използването му за шест, а не за пет ваксинационни дози. Регионалните здравни служби вече са инструктирани да се възползват от допълнителните наличности "в съответствие с всички надлежни изисквания", а препоръката е направена след консултация с производителя и с учените от института по медицински изследвания "Паул Ерлих".

Евентуалното увеличение с 20% на наличните ваксинационни дози би дало възможност за допълнителни близо 300 000 имунизации на местното население.

Германското правителство е изразило и готовност да подпомогне BioNTech на Угур Шахин и Йозлем Тюречи за разширяване на производствения им капацитет.

Биотехнологичната компания, базирана в Майнц, придоби нова база в Марбург, с която се надява да увеличи двойно производството на ваксината за Covid-19.

Междувременно, ЕС все още очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за безопасността и ефикасността на препарата на американската компания Moderna. Евентуалното разрешаване на ползването му ще облекчи донякъде дефицита на ваксини за страните от ЕС.

Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19

Очаква се анализът на EMA да бъде представен на 6 януари. Ако решението на регулатора е положително, Moderna планира да предостави най-малко 1,5 милиона дози от ваксината в първите няколко седмици на годината. И тук ще са необходими две дози, за да бъде осигурен най-добрата защита на организма срещу Covid-19.

ЕМА вече разполага с предварителен доклад от AstraZeneca за клиничните изследвания на техния кандидат за ваксина, който от 4 януари вече се прилага на територията на Великобритания.

Нови случаи на Covid-19 във Великобритания - средна стойност за 7-дневен период


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024