Чудото с ваксините в Израел: Как страната изпревари света в борбата с Covid-19 Снимка: © Getty Images

Само 9 дни след началото на имунизационната кампания срещу Covid-19 Израел вече е държавата с най-високия дял на ваксинирано население в света.

Според данни на здравния министър Юли Еделщайн - към 29 декември са имунизирани 495 000 души в страната с малко над 9,3 милиона души население. 5,68% от хората в Израел вече са получили първата си доза от ваксината на Pfizer / BioNTech. За сравнение - Великобритания, която първа одобри препарата, е на ниво от 1,18%.

Само в първия ден на тази седмица са обхванати над 115 000 граждани в кампанията по имунизирането. Статистиката показва, че ваксинираните с първа доза срещу Covid-19 хора вече са повече от всички израелци с потвърдена коронавирусна инфекция от началото на пандемията досегa.

Една четвърт от всички граждани на възраст от 70 до 79 години в Израел вече са имунизирани.

Делът на хората в групата 60+, получили ваксината, е 20%. При най-възрастното население делът е сътоветно 18% за мъжете и жените между 80 и 89 г., и 11% от жителите над 90 г.

Тел Авив е на първо място по най-много ваксинирани хора, следван от Йерусалим, Хайфа, и др.

"Jerusalem Post" съобщава, че страната вече разполага с 3,2 милиона дози от ваксината на Pfizer / BioNTech, която в момента се прилага и в страните от ЕС, включително в България. Очаква се тази седмица да пристигне още една пратка с допълнителни 600 000 дози. Това би било достатъчно за имунизирането на 1,9 милиона души в следващите седмици.

Приоритетно Израел ваксинира медицинските си професионалисти, хората над 60-годишна възраст и пациентите с хронични заболявания. Властите се надяват, че ще могат да започнат имунизирането на учителите и училищния персонал през първата седмица на 2021.

Кампанията в страната започна на 19 декември, когато премиерът Бенямин Нетаняху получи първата доза от препарата на Pfizer в пряко предаване по телевизията.

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Скоростното разпространение на ваксините се случва в момент, в който Израел съобщава за рекордно високо ниво на дневните нови случаи на Covid-19. Държавата е в трети пореден локдаун, като магазините, развлекателните центрове и много фирми са затворени за срок от 2 седмици. Икономиката на страната има огромен интерес от прекратяването на кризата с коронавирусната пандемия.

Въведено е и ограничение за свободното движение на гражданите до 1 км от домовете им, но то не важи за пътувания по медицински причини - каквото е ваксинирането.

Целта на здравните власти е да имунизират 4 милиона граждани още през първото тримесечие на 2021 г. Планът ще трябва да се спази независимо от това, че през март се задават нови парламентарни избори - четвърти поред за последните две години.

Още в средата на ноември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху лично разговаря с директора на Pfizer Алберт Бурла, за да договори по-големи и бързи доставки на ваксината за местното население. Израелски медии твърдят, че цената на една доза от ваксината ще струва по 30 долара на държавния бюджет, докато ЕС плаща около 18 долара за доза.

Журналистът Надав Еял коментира пред германската ARD, че Израел би бил добро опитно поле за ваксините, защото населението е относително младо и обхващането на всички хора от рисковите групи изисква по-малък период от време. Ваксинационните центрове в страната са отворени всекидневно.

Решаващ фактор за постигането на имунитет на национално ниво е готовността на хората да се ваксинират.

За да стимулира интереса към програмата, израелското правителство смята да въведе т.нар. "зелени паспорти", които ще освобождават имунизираните хора от съществуващата сега задължителна карантина при пътувания от чужбина.


Прочетете още:

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

Папа Франциск в коледното си обръщение: Да не допускаме национализъм за Covid-ваксините

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024