Снимка: © Getty Images

Само 9 дни след началото на имунизационната кампания срещу Covid-19 Израел вече е държавата с най-високия дял на ваксинирано население в света.

Според данни на здравния министър Юли Еделщайн - към 29 декември са имунизирани 495 000 души в страната с малко над 9,3 милиона души население. 5,68% от хората в Израел вече са получили първата си доза от ваксината на Pfizer / BioNTech. За сравнение - Великобритания, която първа одобри препарата, е на ниво от 1,18%. 

Само в първия ден на тази седмица са обхванати над 115 000 граждани в кампанията по имунизирането. Статистиката показва, че ваксинираните с първа доза срещу Covid-19 хора вече са повече от всички израелци с потвърдена коронавирусна инфекция от началото на пандемията досегa. 

Една четвърт от всички граждани на възраст от 70 до 79 години в Израел вече са имунизирани.

Делът на хората в групата 60+, получили ваксината, е 20%. При най-възрастното население делът е сътоветно 18% за мъжете и жените между 80 и 89 г., и 11% от жителите над 90 г. 

Тел Авив е на първо място по най-много ваксинирани хора, следван от Йерусалим, Хайфа, и др. 

"Jerusalem Post" съобщава, че страната вече разполага с 3,2 милиона дози от ваксината на Pfizer / BioNTech, която в момента се прилага и в страните от ЕС, включително в България. Очаква се тази седмица да пристигне още една пратка с допълнителни 600 000 дози. Това би било достатъчно за имунизирането на 1,9 милиона души в следващите седмици. 

Приоритетно Израел ваксинира медицинските си професионалисти, хората над 60-годишна възраст и пациентите с хронични заболявания. Властите се надяват, че ще могат да започнат имунизирането на учителите и училищния персонал през първата седмица на 2021. 

Кампанията в страната започна на 19 декември, когато премиерът Бенямин Нетаняху получи първата доза от препарата на Pfizer в пряко предаване по телевизията. 

Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?

Скоростното разпространение на ваксините се случва в момент, в който Израел съобщава за рекордно високо ниво на дневните нови случаи на Covid-19. Държавата е в трети пореден локдаун, като магазините, развлекателните центрове и много фирми са затворени за срок от 2 седмици. Икономиката на страната има огромен интерес от прекратяването на кризата с коронавирусната пандемия. 

Въведено е и ограничение за свободното движение на гражданите до 1 км от домовете им, но то не важи за пътувания по медицински причини - каквото е ваксинирането. 

Целта на здравните власти е да имунизират 4 милиона граждани още през първото тримесечие на 2021 г. Планът ще трябва да се спази независимо от това, че през март се задават нови парламентарни избори - четвърти поред за последните две години. 

Още в средата на ноември премиерът на Израел Бенямин Нетаняху лично разговаря с директора на Pfizer Алберт Бурла, за да договори по-големи и бързи доставки на ваксината за местното население. Израелски медии твърдят, че цената на една доза от ваксината ще струва по 30 долара на държавния бюджет, докато ЕС плаща около 18 долара за доза. 

Журналистът Надав Еял коментира пред германската ARD, че Израел би бил добро опитно поле за ваксините, защото населението е относително младо и обхващането на всички хора от рисковите групи изисква по-малък период от време. Ваксинационните центрове в страната са отворени всекидневно. 

Решаващ фактор за постигането на имунитет на национално ниво е готовността на хората да се ваксинират.

За да стимулира интереса към програмата, израелското правителство смята да въведе т.нар. "зелени паспорти", които ще освобождават имунизираните хора от съществуващата сега задължителна карантина при пътувания от чужбина. 


Прочетете още: 

Сестри, лекари, столетници и министър Ангелов са първите ваксинирали се в ЕС

Папа Франциск в коледното си обръщение: Да не допускаме национализъм за Covid-ваксините

"Разумът започва да надделява над емоциите, страхът отстъпва пред надеждата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори