Германия планира да национализира руската рафинерия в Швет Снимка: © Getty Images

Германското Министерство на икономиката е поканило руската компания "Роснефт" на преговори за евентуална национализация на активите ѝ в страната.

Това пише Spiegel, като цитира неофициална информация от източници на Reuters, DPA и Handelsblatt.

"Роснефт Германия" притежава рафинерията в град Швет край германо-полската граница, която се захранваше през тръбопровода "Дружба".

Това е четвъртата по големина преработвателна база за нефт в страната, като е от жизненоважно значение за снабдяването с горива в Берлин и останалите източните провинции.

Около 54% от акциите в предприятието, които се контролираха от руския нефтен преработвател, бяха поставени под държавен надзор от германските власти през септември 2022 заради санкциите срещу Русия.

Специалният режим обаче изтича през март. Затова правителството обсъжда какви мерки да приложи след този срок - дали да го удължи или да пристъпи към пълна национализация. Засега няма окончателно решение, твърдят неофициалните източници.

Основната цел на властите е да не се стигне до нарушаване на доставките с горива и да се осигури устойчивост на оперативната дейност на "Роснефт Германия" в дългосрочен план.

Собствеността на рафинерията в Швет беше поделена между "Шел Германия" (37,5%), "Роснефт Германия" (37,5%) и АЕТ (25%). Последното дружество е съвместно предприятие на италианската ENI (с 1/3 от собствеността) и "Роснефт Рефайнинг енд маркетинг" (2/3).

През януари 2024 г. "Шел" обяви, че продава своя дял на конгломерата Prax Group, който придоби и търговеца на горива в Германия Oil! Tankenstellen с 340 обекта в страната и чужбина.

Капацитетът на базата е 245 000 барела на ден и се смята за национален стратегически обект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024