Германия предотврати опит за държавен преврат Снимка: © Getty Images

25 ареста бяха извършени в Германия по подозрения за планиране на държавен преврат, съобщи BBC. Според сведенията, група от крайнодесни бивши военни е имала намерение да щурмува сградата на парламента и да вземе властта.

В основата на организацията е 71-годишен мъж, към който останалите са се обръщали с титлата "принц Хайнрих VIII". Според разследващите той е един от двамата лидери, които са били задържани по време на акцията, разпростираща се в 11 германски провинции.

Партньорката на "принца" е 39-годишна рускиня на име Виталия Б.

  • Вторият предполагаем ръководител е 69-годишен бивш командир на парашутно подразделение на име Рюдигер фон П. - уволнен от Бундесвера след разследване за присвояване на оръжия от складовете на армията на ГДР.
  • Сред заподозрените съучастници е и 58-годишната Биргит Малзак-Винкеман - бивша депутатка в Бундестага от популстката партия "Алтернатива за Германия", която в момента работи като съдия в Берлин.
  • Винкеман се занимава със спортна стрелба и се предполага, че притежава поне две законни оръжия. Тя е имала намерения да получи достъп до сградата на Бундестага и да влезе вътре заедно с Рюдигер П.
  • В групата са членували още хора, които са били част от протестите срещу мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната.
  • Арестувани са още няколко бивши военни, както и действащ сержант, който е служил като отговорник по логистиката в Специалните части на Бундесвера.
  • Сред арестуваните е и мъж, опитал да се свърже с представители на руското правителство в търсене на подкрепа, но няма индикации, че е получил положителен отговор.

Това е една от най-мащабните полицейски операции срещу екстремистки групировки в историята на Германия.

Има данни, че сред заговорниците са и членове на екстремисткото движение "Граждани на Райха", което отдавна е в полезрението на германската полиция заради нападения с насилие и расистки конспиративни теории. Неговите последователи отказват да признаят съвременната държава, като вярват, че тя е корпорация, установена от Съюзниците, спечелили Втората световна война.

Смята се, че приблизително 50 мъже и жени са били част от групата, която е планирала да свали републиката и да я замени с модела на германското управление от 1871 г. - империя, наречена Втория райх.

Те са разчитали на евентуално сътрудничество от служители на службите за сигурност, за да може превратът да бъде успешен.

Според Spiegel - членовете на групировката са подписвали споразумения за опазване на "конспиративната" тайна, в които се предвижда смъртно наказание при евентуално издаване на информация за подготвяната акция.

Поръчали са и скъпи сателитни телефони Iridium, с които са възнамерявали да комуникират при прекъсването на мобилните мрежи.

Като част от полицейската акция са били извършени обиски из цялата страна, а два от арестите са направени зад граница - в Австрия и Италия, съобщава германската информационна агенция DPA. Предстоят разпити на задържаните.

Министърът на правосъдието Марко Бушман съобщи в Twitter, че се провежда мащабна антитерористична операция, свързана с подозрения за предстоящо "въоръжено нападение срещу конституционни органи".

Планирането на преврата е започнало през ноември 2021 година, като важна роля в него са взели бивши военни.

Според федералната прокуратура заговорниците вече са имали планове как да изземат властта. Те са вярвали, че могат да осъществят целите си само с "военни средства и насилие срещу държавни представители", като са били готови да извършват и убийства.

Охраната на Бундестага е предупредена за потенциалната заплаха още преди няколко седмици.

Според Spiegel - офицерът от Спецчастите, заподозрян за опита за преврат, е привлякъл вниманието на службите за сигурност още в началото на 2022 г. Той е отказвал да се имунизира срещу Covid-19, въпреки че ваксината е задължителна за служителите в Бундесвера, и е в болнични от началото на годината, като междувременно е подал документи за освобождаване от военна служба.

Медията коментира, че средната възраст на групировката е нетипична за подобен тип заговори - повечето хора са на повече от 40-годишна възраст, а лидерите са около и над 70-годишни.

Описанието на останалите членове на групата е още по-озадачаващо - гурме-шеф, чиято дъщеря има дете от чернокож футболист; майстор по ремонт на покриви, който е организирал протест срещу Covid-мерките в Шварцвалд; пилот от германска авиокомпания; адвокат с докторска дисертация; оперен певец-тенор, който е планирал да получи културния ресор след преврата.

Правени са и контакти с две ясновидки, които е трябвало да "проверяват потенциалните съратници за благонадеждност".

Принц Хайнрих XIII произлиза от стара аристократична германска фамилия. Дипломиран инженер и предприемач, работи във Франкфурт и се е занимавал с търговия на недвижими имоти и производство на шампанско.

Той не е криел радикалните си възгледи - типично за "райхсбюргерите" е отричал легитимността на германската държава в съвременния ѝ вид, разпространявал е антисемитски конспиративни теории и е описвал Германия като "окупирана държава".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024