Германия се отваря за критиците на Путин - журналисти, учени, правозащитници Снимка: © Getty Images

Властите в Германия са се договорили относно критериите за допускане на критици на Кремъл от Русия в страната. Става дума за хората, които са изложени на риск и търсят разрешение за трайно пребиваване във федералната република.

Федералното министерство на външните работи, колегите им от вътрешното министерство и комисарят по културата и медиите на Германия са решили, че на застрашените групи, които искат да избягат от Русия, ще се помага по-бързо и по-малко бюрократично.

Те ще имат право на по-дълъг престой в Германия, а не, както сега - ограничена шенгенска виза за максимум 90 дни. Според доклада на немските власт в рисковите групи на застрашени от политическо преследване влизат различни защитници на правата на човека, членове на опозицията, служители на правозащитни организации и учени, но също и журналисти.

В края на 2020 г, благодарения на германската подкрепа. един от най-големите критици на Путин - Алексей Навални беше върнат към живота след отравяне с нервния агент Новичок. Руският опозиционер оцеля след припадане в самолета над от Томск до Москва, но беше спасен с помощта на спешните медици в Омск, а после и от лекарите в берлинската клиника „Шарите“. Цялото възстановяване на Навални премина в Германия, но през 2021 година, дисидентът реши да се върне в Русия, където беше арестуван още на летището и в момента е в затвора с 9 годишна присъда.

Почти 143 милиона евро активи, принадлежащи на руски олигарси в германски сметки, са били замразени от началото на руската инвазия в Украйна. Към 23 май от руски компании и институции по законодателството на ЕС са конфискувани близо 143 млн. евро, съобщава в. "Билд", позовавайки се на информация от Федералното министерство на финансите. Около 95 милиона на олигарси са били замразени до 21 март, показват данни на германските финансови институции и Бундесбанк. В новия, шести, пакет санкции на ЕС, се прдвиждат още мерки свързани с имуществото на лицата, близки до Кремъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024