Снимка: © Getty Images

Властите в Германия са се договорили относно критериите за допускане на критици на Кремъл от Русия в страната. Става дума за хората, които са изложени на риск и търсят разрешение за трайно пребиваване във федералната република.

Федералното министерство на външните работи, колегите им от вътрешното министерство и комисарят по културата и медиите на Германия са решили, че на застрашените групи, които искат да избягат от Русия, ще се помага по-бързо и по-малко бюрократично.

Те ще имат право на по-дълъг престой в Германия, а не, както сега - ограничена шенгенска виза за максимум 90 дни. Според доклада на немските власт в рисковите групи на застрашени от политическо преследване влизат различни защитници на правата на човека, членове на опозицията, служители на правозащитни организации и учени, но също и журналисти.

В края на 2020 г, благодарения на германската подкрепа. един от най-големите критици на Путин - Алексей Навални беше върнат към живота след отравяне с нервния агент Новичок. Руският опозиционер оцеля след припадане в самолета над от Томск до Москва, но беше спасен с помощта на спешните медици в Омск, а после и от лекарите в берлинската клиника „Шарите“. Цялото възстановяване на Навални премина в Германия, но през 2021 година, дисидентът реши да се върне в Русия, където беше арестуван още на летището и в момента е в затвора с 9 годишна присъда.

Почти 143 милиона евро активи, принадлежащи на руски олигарси в германски сметки, са били замразени от началото на руската инвазия в Украйна. Към 23 май от руски компании и институции по законодателството на ЕС са конфискувани близо 143 млн. евро, съобщава в. "Билд", позовавайки се на информация от Федералното министерство на финансите. Около 95 милиона на олигарси са били замразени до 21 март, показват данни на германските финансови институции и Бундесбанк. В новия, шести, пакет санкции на ЕС, се прдвиждат още мерки свързани с имуществото на лицата, близки до Кремъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем