Германия ще спре да внася руски петрол до края на годината, според външния министър Снимка: © Getty Images

Германия ще спре вноса на петрол от Русия до края на годината. Това заяви германският външен министър Аналена Бербок след среща с колегите си от балтийските страни.

"Казвам тук ясно и недвусмислено - да, Германия постепенно ще прекрати изцяло вноса на руска енергия", каза Бербок.

Тя обясни, че страната ще намали наполовина вноса на петрола до лятото и ще стигне "до 0" до края на годината. Същото ще се случи и с газта в една обща европейска рамка.

Позицията ѝ обаче беше в противоречие с изказване на финансовия министър, който каза, че Германия се движи "колкото е възможно по-бързо", за да сложи край на зависимостта си от руска енергия, но това ще отнеме време.

"Трябва да бъдем търпеливи", каза министърът на финансите Кристиан Линднер, цитиран от BBC.

Линдер обясни, че внезапното спиране на руския енергиен внос може да доведе до физическото спиране на някои германски производители. Той увери, че всякакви изчисления от страна на руския президент Путин, че Германия ще продължи да разчита на руската енергия, са "грешни".

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува действията на Германия, че не е успяла да ограничи вноса на руска енергия и определи плащанията за доставки като "кървави пари". Някои страни, като САЩ и Австралия, вече забраниха вноса на руски петрол.

Зеленски призова за незабавно ембарго върху вноса руски петрол

Страните от ЕС обаче са по-силно зависими от руската енергия, като Германия в момента купува около 25% от своя петрол и 40% от своя газ от Русия.

По-рано Европейският съюз обяви нов пакет от санцкии срещу Русия, който включва забрана за вноса на въглища, започваща от август.

По време на среща с британския премиер Борис Джонсън, канцлерът на Германия Олаф Шолц също обяви намеренията на страната за изключването на руския енергиен внос.

"Ние работим активно, за да станем независими от вноса на руски петрол и смятаме, че ще успеем да го направим през тази година", каза Шолц.

През февеуари Германия спря процеса по одобрение на газопровода "Северен поток 2", който трябваше да бъде пуснат в експлоатация тази година.

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ към Германия?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024