Гешев и адвокатът му напуснаха заседанието на ВСС, дебатът за отстраняването му от поста продължава Снимка: © Прокуратура/prb.bg

Заседанието на ВСС за отстраняването на Иван Гешев се оказа пред временна блокада, след като главният прокурор и неговият адвокат Радостина Томова си тръгнаха насред изслушванията.

Гешев имаше предварително обяснение за невъзможността да остане в съвета след обяд - той ще пътува към Страсбург, където предстои във вторник да се срещне с евродепутати от комисията LIBE.

Защитничката му обаче също си тръгна с него в момента, в който трябваше да се обсъжда решението за уволнението му.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ѝ напомни, че няма никаква причина тя да напуска заседанието. Томова обаче заяви, че е длъжна да се съобрази с желанието на клиента ѝ и "не вярва, че в днешното заседание може да се реши въпросът по същество".

Тя поиска отлагане на решението за следваща дата, на която тя и Гешев да могат да присъстват.

ВСС обаче гласува с 13 гласа "за" и 7 "против", като реши да продължи заседанието си още днес.

Това стана въпреки предложението на председателя на ВКС Галина Захарова, която след кратка почивка направи сходно предложение като адвокатката на Гешев - отлагане на заседанието по същество до четвъртък. Захарова предупреди, че ВСС създава "видимост за прекомерно бързане" по отношение на отстраняването на главния прокурор, което може да се разтълкува като нарушаване на правата му.

Атанаска Дишева от Съдийската колегия изрази мнение, че той "злоупотребява с правото си на защита", докато ВСС е разгледал обстойно всяко от неговите искания, включително на 14-часовото заседание миналия четвъртък.

Тя настоя подновяването на заседанието да стане още в сряда - независимо че Гешев е заявил намерение да се върне в България едва късно вечерта в същия ден.

Правосъдният министър Атанас Славов също се обяви против безкрайното удължаване на процедурата, защото главният прокурор "използва ВСС като трибуна за изказвания с много ясни политически референции".

"Това може да е защитна стратегия на главния прокурор, както може да е защитна стратегия и искането на имунитети на народни представители, но дали това не е злоупотреба с права и с функциите, които има той", попита той.

Гергана Мутафова от Прокурорската колегия коментира, че "не ѝ е ясно какви по-важни ангажименти може да има един главен прокурор, освен това да участва в процедура по искането за неговото отстраняване", и обвини Гешев в "шиканиране" на процедурата във ВСС.

Мутафова е решила да направи проверка на полетите до Страсбург, според която Гешев е можел да отложи пътуването си за следобедните часове в днешния ден или за "утре сутрин в 5:40 ч. с прекачване на Австрийските авиолинии" преди предстоящите му срещи в Европарламента.

Драгомир Кояджиков цитира и собствено изказване на Иван Гешев от 8 юни, на което той уверяваше членовете на ВСС, че ще направи всичко възможно да присъства лично или да изпрати своя процесуален представител при решението по същество на ВСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024