Гешев и адвокатът му напуснаха заседанието на ВСС, дебатът за отстраняването му от поста продължава Снимка: © Прокуратура/prb.bg

Заседанието на ВСС за отстраняването на Иван Гешев се оказа пред временна блокада, след като главният прокурор и неговият адвокат Радостина Томова си тръгнаха насред изслушванията.

Гешев имаше предварително обяснение за невъзможността да остане в съвета след обяд - той ще пътува към Страсбург, където предстои във вторник да се срещне с евродепутати от комисията LIBE.

Защитничката му обаче също си тръгна с него в момента, в който трябваше да се обсъжда решението за уволнението му.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ѝ напомни, че няма никаква причина тя да напуска заседанието. Томова обаче заяви, че е длъжна да се съобрази с желанието на клиента ѝ и "не вярва, че в днешното заседание може да се реши въпросът по същество".

Тя поиска отлагане на решението за следваща дата, на която тя и Гешев да могат да присъстват.

ВСС обаче гласува с 13 гласа "за" и 7 "против", като реши да продължи заседанието си още днес.

Това стана въпреки предложението на председателя на ВКС Галина Захарова, която след кратка почивка направи сходно предложение като адвокатката на Гешев - отлагане на заседанието по същество до четвъртък. Захарова предупреди, че ВСС създава "видимост за прекомерно бързане" по отношение на отстраняването на главния прокурор, което може да се разтълкува като нарушаване на правата му.

Атанаска Дишева от Съдийската колегия изрази мнение, че той "злоупотребява с правото си на защита", докато ВСС е разгледал обстойно всяко от неговите искания, включително на 14-часовото заседание миналия четвъртък.

Тя настоя подновяването на заседанието да стане още в сряда - независимо че Гешев е заявил намерение да се върне в България едва късно вечерта в същия ден.

Правосъдният министър Атанас Славов също се обяви против безкрайното удължаване на процедурата, защото главният прокурор "използва ВСС като трибуна за изказвания с много ясни политически референции".

"Това може да е защитна стратегия на главния прокурор, както може да е защитна стратегия и искането на имунитети на народни представители, но дали това не е злоупотреба с права и с функциите, които има той", попита той.

Гергана Мутафова от Прокурорската колегия коментира, че "не ѝ е ясно какви по-важни ангажименти може да има един главен прокурор, освен това да участва в процедура по искането за неговото отстраняване", и обвини Гешев в "шиканиране" на процедурата във ВСС.

Мутафова е решила да направи проверка на полетите до Страсбург, според която Гешев е можел да отложи пътуването си за следобедните часове в днешния ден или за "утре сутрин в 5:40 ч. с прекачване на Австрийските авиолинии" преди предстоящите му срещи в Европарламента.

Драгомир Кояджиков цитира и собствено изказване на Иван Гешев от 8 юни, на което той уверяваше членовете на ВСС, че ще направи всичко възможно да присъства лично или да изпрати своя процесуален представител при решението по същество на ВСС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023