Гешев поиска оставката на прокурора, чийто син скандализира Перник с побои и арогантно поведение

Иван Гешев поиска оставката на прокурора от Перник Бисер Михайлов - баща на 18-годишния Васил Михайлов, който е обвинен за два побоя и закана за убийство.

Михайлов-младши демонстративно е нарушавал и условията на домашния арест, под който беше пуснат с облекчена мярка за неотклонение след 5-месечен престой зад решетките.

Гешев призовава бащата-прокурор да "има доблестта да поеме своята морална отговорност", въпреки че не може да бъде съден за поведението на сина си.

Той обявява държавното обвинение за "единствената останала преграда пред престъпността", като посочва, че от прокурорите се очаква да дават пример "за стабилна институция, морал, идеали и български ценности".

Изявлението на Иван Гешев влиза изцяло в стилистиката на последните му политически прояви, в които главният прокурор се опитва да измести фокуса от настояванията за спешна реформа в съдебната власт към обвинения срещу парламента и МВР.

Случаят с Васил Михайлов е показателен за това, че бездействието на местната прокуратура, полиция и органи по изпълнение на наказанията е довело до безнаказани серийни нарушения на закона - които продължават и досега.

Тийнейджърът демонстрира пълно непризнаване на правилата, след като сам си призна пред bTV, че многократно е нарушавал забраната да напуска дома си през изминалите 5 дни - включително за да иде до "пернишката дискотека, за да разпусне" след престоя в ареста.

Министерството на правосъдието е направило своя проверка, която потвърждава за нарушенията. Михайлов е трябвало да бъде контролиран с електронна гривна за проследяване, но такава не е осигурена в продължение на денонощие.

Според информация на bTV - причината е, че нямало налично устройство в Перник и се наложило то да бъде взето от друг район.

Сигнал за нарушението отново не дойде от службите, а от близки на един от пребитите от Васил Михайлов мъже. Роднините на пострадалия предупреждаваха още отначало, че освобождаването на обвиняемия от ареста ще създаде опасност за нови престъпления.

"Има служител от ГД "Изпълнение на наказанията", който пряко е наблюдавал този човек, сега ще се изясни какво е било направено и какво е пропуснато. Аз мисля, че домашният му арест приключи. Въпрос на време е, ако още не е, но това се решава от съда, разбира се“, каза министърът на правосъдието Крум Зарков в интервю за Нова ТВ.

Бащата Бисер Михайлов вече беше понижен от Висшия съдебен съвет, след като доброволно подаде оставка като зам.-окръжен прокурор на Перник.

Той обаче остана част от системата - едва сега Гешев поиска оставката му.

Самият Бисер Михайлов е разследван и задържан преди около 10 години заради дело за изнудване и лихварство. Тогава процесът срещу него завършва без присъда, което му позволява да запази ръководния си пост.

Свидетелствата на местните жители в Перник сочат, че синът му Васил е извършвал безразборни нападения над различни хора, но само трима от пострадалите са подали жалба в полицията.

Скандалното му поведение се разчу едва когато бившият футболист от "Миньор" Румен Андонов беше пребит.

Тогава дори кметът на Перник Станислав Владимиров излезе на протест с настояване за арест и съд за Васил Михайлов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024