Гешев: За да си български политик, трябва да лъжеш хората. Това не го владея

Главният прокурор Иван Гешев отново постави под съмнение планираната съдебна реформа, като изрази опасения, че ако тя бъде приета, срещу него ще започне наказателно разследване.

Една част от реформата предвижда въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор, с който наказателни съдии ще могат да провеждат разследвания срещу държавния обвинител и неговите заместници.

"Този закон не е за контрол, не е за отчетност.… Той има само една-единствена цел - ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт", каза Гешев в интервю за БНР.

Главният прокурор беше гост в предаването на Петър Волгин "Политически некоректно", където потвърди позицията си, че ако законопроектът за механизма срещу него бъде приет в настоящия му вид, ще се обърне към Конституционния съд. Гешев твърди, че някои от разпоредбите противоречат на основния закон на страната.

Вместо да се занимава с механизъм за разследване на главния прокурор, Гешев смята, че Народното събрание трябва по-скоро да се заеме с промени в Наказателния кодекс.

Гешев коментира и негово евентуално участие в българската политика след края на неговия мандат като държавен обвинител. Той обаче изразява скептицизъм.

"Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се случи. За да си български политик, трябва да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го владея. Не покривам стандартите на българската политика, ако въобще има такива в момента. Аз си харесвам работата и смятам да си довърша мандата и да дочакам определени хора да влязат в затвора след влезли в сила осъдителни присъди", коментира главният прокурор пред БНР.

Оказа се още, че самият той все още очаква отговори във връзка с разследванията за снимките от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и по казуса "Барселонагейт", които продължават вече близо три години.

"Понеже тези разследвания са с висок обществен интерес, съм сигурен, че българските прокурори, които наблюдават, ще излязат и публично ще го заявят на българските граждани", коментира той без да уточнява в какъв срок ще се случи това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024