Геймъри "дебъгват" българския с речник на най-популярните думи от игрите Снимка: © Getty Images

„Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на Мартин Кадинов и движението #гудгейм , което цели да популяризира гейминга или на български казано - играенето на игри, като позитивно и градивно занимание. Самото име на "Гуд гейм" е поздрав в игрите, който означава "Добра игра" - съкратено GG.

Мартин е основател на компанията TDB Play, която прави някои от най-известните гейминг маратони и фестивали в България и съседни държави.

„Дебъгването" на актуалния български език, според Мартин Кадинов има цел да събере популярни думи, които нямат еквивалент в българската реч, но са се превърнали в неразделна част от съвременната поп-култура и неформалното общуване.

Символично проектът започна на един от най-светлите български празници, Денят на светите братя Кирил и Методий, с някои от най-известните думи, произлезли от света на видео игрите, за да даде началото на първия гейминг речник на български език.

Гличвам, рейджвам, лагвам, трайхардвам - ако играете, със сигурност знаете какво означават - забивам, ядосвам се, бавя се, престаравам. Ако вие не знаете, цяло едно поколение живее и говори така.

"Все повече бизнеси осъзнават и категоризират гейминга като актив, особено в технологичните компании. Към днешна дата би трябвало почти да няма компания, която в процеса по наемане на нови хора да не задава въпроса “Играете ли игри и какви?”", казва Мартин. Самият той се определя като "предприемач в света на игрите".

ДАБЕ цели да облече идеите ни в съвременни думи, защото те често остават неразбрани за част от хората, с които общуваме пряко или непряко. Грешката, която възпрепятства разбирането на един и същи език, е бъг във взаимоотношенията. А за да работи една система ефективно, тя трябва да е изчистена от бъгове. Това е една от целите на ДАБЕ, или иначе казано да дебъгнеш актуалния български език, за да се разбираме по-добре, разясняват идеята си създателите на проекта.

Желаещите да участват в него ще могат да изпращат своите думи до септември 2022 г., а след това ще имат възможността да гласуват кои от тях да станат част от неофициалния гейминг речник.

С това организаторите се надяват да предизвикат дискусия в обществото, която да обогати знанията и да подобри комуникацията помежду ни - особено тази между поколенията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024