Геймъри "дебъгват" българския с речник на най-популярните думи от игрите Снимка: © Getty Images

„Дебъгване на актуалния български език“, или ДAБЕ, е проект на Мартин Кадинов и движението #гудгейм , което цели да популяризира гейминга или на български казано - играенето на игри, като позитивно и градивно занимание. Самото име на "Гуд гейм" е поздрав в игрите, който означава "Добра игра" - съкратено GG.

Мартин е основател на компанията TDB Play, която прави някои от най-известните гейминг маратони и фестивали в България и съседни държави.

„Дебъгването" на актуалния български език, според Мартин Кадинов има цел да събере популярни думи, които нямат еквивалент в българската реч, но са се превърнали в неразделна част от съвременната поп-култура и неформалното общуване.

Символично проектът започна на един от най-светлите български празници, Денят на светите братя Кирил и Методий, с някои от най-известните думи, произлезли от света на видео игрите, за да даде началото на първия гейминг речник на български език.

Гличвам, рейджвам, лагвам, трайхардвам - ако играете, със сигурност знаете какво означават - забивам, ядосвам се, бавя се, престаравам. Ако вие не знаете, цяло едно поколение живее и говори така.

"Все повече бизнеси осъзнават и категоризират гейминга като актив, особено в технологичните компании. Към днешна дата би трябвало почти да няма компания, която в процеса по наемане на нови хора да не задава въпроса “Играете ли игри и какви?”", казва Мартин. Самият той се определя като "предприемач в света на игрите".

ДАБЕ цели да облече идеите ни в съвременни думи, защото те често остават неразбрани за част от хората, с които общуваме пряко или непряко. Грешката, която възпрепятства разбирането на един и същи език, е бъг във взаимоотношенията. А за да работи една система ефективно, тя трябва да е изчистена от бъгове. Това е една от целите на ДАБЕ, или иначе казано да дебъгнеш актуалния български език, за да се разбираме по-добре, разясняват идеята си създателите на проекта.

Желаещите да участват в него ще могат да изпращат своите думи до септември 2022 г., а след това ще имат възможността да гласуват кои от тях да станат част от неофициалния гейминг речник.

С това организаторите се надяват да предизвикат дискусия в обществото, която да обогати знанията и да подобри комуникацията помежду ни - особено тази между поколенията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024