Дългогодишната партньорка на покойния Джефри Епстийн - Гилейн Максуел - беше обявена за виновна, че е рекрутирала млади момичета и е била съучастник в серийното сексуално насилие над непълнолетни, извършено от американския инвеститор.

12-членно съдебно жури в Ню Йорк реши, че 60-годишната британка е виновна по пет от шестте обвинения, пред които се изправи. Най-сериозното от тях е сексуален трафик на непълнолетни.

Друго от обвиненията гласи: транспортиране на непъплнолетно лице с умисъл за извършване на престъпна сексуална дейност. Тя е виновна и за участие в три вида заговор за сексуален трафик. Всичко това означава, че Максуел ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

Решението на съда идва след процес, продължил един месец, в който журито чу показанията на 4 жени, обявили, че са били насилвани от Епстийн в периода между 1994-2004 г. Според BBC Гилейн Максуел не е показала видим знак на емоция, след като присъдата ѝ е била обявена в залата на 29 декември.

Една от жените, станали жертва на насилието на покойния американец – Ани Фармър, определи поведението на Максуел като „хищническо“ и заяви, че се надява за справедливост във всички случаи на подобно насилие.

Адвокатите на Максуел вече работят по обжалване. „Твърдо вярваме, че Гилейн е невинна“, каза Боби Стърнхайм пред репортерите.

Гилейн Максуел беше интимна приятелка с Епстийн. Тя е в затвора от юли 2020, когато беше обвинена в съучастие към престъпленията му, включващи момичета на 14 г.

Епстийн беше задържан през 2019 и отне живота си в същата година. Той беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество.

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел

Максуел е определяна като „човек от хайлайфа“ – тя е най-младата дъщеря на покойния медиен магнат Робърт Максуел, който загина през 1991 г. след падане от яхта при неизяснени обстоятелства.

Робърт Максуел е бивш собственик на вестниците от Mirror Group. Името му се свързва с близки връзки с няколко от бившите тоталитарни държавни ръководители от Източния блок - включително с Тодор Живков в България, чиито съчинения издава в чужбина. Робърт Максуел е бил и съветник на Андрей Луканов след падането на комунистическия режим. Разследван е за финансови измами с пари от пенсионни и инвестиционни фондове.

Малко след смъртта му Гилейн Максуел напусна Обединеното кралство и заживя в Америка, където започна да работи в сферата на недвижимите имоти и се срещна с Епстийн. Романтичната им връзка е траела около три години, но след това Гилейн е продължила да си сътрудничи с него и се предполага, че го е запознала с влиятелни фигури като Бил Клинтън и принц Андрю.

По време на съдебния процес адвокатите ѝ повтаряха, че тя е „изкупителна жертва“ за престъпленията на Джефри Епстийн. Прокурорите обаче нарекоха двойката „престъпни партньори“, които са построили „пирамидална схема на насилие“. Обвинителите цитираха банкови документи, показващи, че Гилейн Максуел е получила 30 милиона долара от американския инвеститор между 1999 и 2007 г. – доказателство, че действията ѝ са били мотивирани от пари.

Всички жени, които дадоха показания срещу нея, са били насилени от Епстийн, преди да навършат 18 г. Според прокурорите Максуел е участвала в сексуалното посегателство.

Една от обвинителките – Вирджиния Джуфри – заяви, че била принуждавана три пъти да прави секс с принц Андрю. Херцогът на Йорк отрича.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Tиха ваканция" - новият тренд, който изкушава хората да почиват без да си взимат отпуск

Какво стои зад "житейската философия" да отидете на почивка без да казвате на шефа си

16:20 - 21.07.2024
Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024