Дългогодишната партньорка на покойния Джефри Епстийн - Гилейн Максуел - беше обявена за виновна, че е рекрутирала млади момичета и е била съучастник в серийното сексуално насилие над непълнолетни, извършено от американския инвеститор.

12-членно съдебно жури в Ню Йорк реши, че 60-годишната британка е виновна по пет от шестте обвинения, пред които се изправи. Най-сериозното от тях е сексуален трафик на непълнолетни.

Друго от обвиненията гласи: транспортиране на непъплнолетно лице с умисъл за извършване на престъпна сексуална дейност. Тя е виновна и за участие в три вида заговор за сексуален трафик. Всичко това означава, че Максуел ще прекара остатъка от живота си зад решетките.

Решението на съда идва след процес, продължил един месец, в който журито чу показанията на 4 жени, обявили, че са били насилвани от Епстийн в периода между 1994-2004 г. Според BBC Гилейн Максуел не е показала видим знак на емоция, след като присъдата ѝ е била обявена в залата на 29 декември.

Една от жените, станали жертва на насилието на покойния американец – Ани Фармър, определи поведението на Максуел като „хищническо“ и заяви, че се надява за справедливост във всички случаи на подобно насилие.

Адвокатите на Максуел вече работят по обжалване. „Твърдо вярваме, че Гилейн е невинна“, каза Боби Стърнхайм пред репортерите.

Гилейн Максуел беше интимна приятелка с Епстийн. Тя е в затвора от юли 2020, когато беше обвинена в съучастие към престъпленията му, включващи момичета на 14 г.

Епстийн беше задържан през 2019 и отне живота си в същата година. Той беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество.

"Не си направила нищо нередно": Писмата на Джефри Епстийн до Гилейн Максуел

Максуел е определяна като „човек от хайлайфа“ – тя е най-младата дъщеря на покойния медиен магнат Робърт Максуел, който загина през 1991 г. след падане от яхта при неизяснени обстоятелства.

Робърт Максуел е бивш собственик на вестниците от Mirror Group. Името му се свързва с близки връзки с няколко от бившите тоталитарни държавни ръководители от Източния блок - включително с Тодор Живков в България, чиито съчинения издава в чужбина.  Робърт Максуел е бил и съветник на Андрей Луканов след падането на комунистическия режим. Разследван е за финансови измами с пари от пенсионни и инвестиционни фондове.

Малко след смъртта му Гилейн Максуел напусна Обединеното кралство и заживя в Америка, където започна да работи в сферата на недвижимите имоти и се срещна с Епстийн. Романтичната им връзка е траела около три години, но след това Гилейн е продължила да си сътрудничи с него и се предполага, че го е запознала с влиятелни фигури като Бил Клинтън и принц Андрю.

По време на съдебния процес адвокатите ѝ повтаряха, че тя е „изкупителна жертва“ за престъпленията на Джефри Епстийн. Прокурорите обаче нарекоха двойката „престъпни партньори“, които са построили „пирамидална схема на насилие“. Обвинителите цитираха банкови документи, показващи, че Гилейн Максуел е получила 30 милиона долара от американския инвеститор между 1999 и 2007 г. – доказателство, че действията ѝ са били мотивирани от пари.

Всички жени, които дадоха показания срещу нея, са били насилени от Епстийн, преди да навършат 18 г. Според прокурорите Максуел е участвала в сексуалното посегателство.

Една от обвинителките – Вирджиния Джуфри – заяви, че била принуждавана три пъти да прави секс с принц Андрю. Херцогът на Йорк отрича.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия