И Главчев, и Радев на срещата на върха на НАТО. ГЕРБ и ДПС се разминаха Снимка: © BoulevardBulgaria.bg

Казусът кой да отиде на срещата на върха на НАТО следващия месец - премиерът или президентът - завърши със "соломоновско" решение - за Вашингтон да заминат и Димитър Главчев, и Румен Радев.

Новината дойде от Министерския съвет, след като партиите се скараха и парламентът отказа да се произнесе вместо министър-председателя, както той самият поиска от депутатите ден по-рано.

Имало е обаче разминаване в позициите на ГЕРБ и ДПС кой трябва да представлява България на върховната среща на Алианса.

На председателския съвет групата на ГЕРБ е защитила позицията, че страната ни трябва да бъде представена от президента като главнокомандващ на армията. Това каза депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

Макар и не директно, подобна теза прокара в кулоарите на парламента и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Когато аз съм бил премиер, аз ходех на европейските съвети, а върховният главнокомандващ ходеше на срещите на НАТО," припомни той.

"Според мен ние трябваше вече да имаме позицията на България, която който и да отиде, да я отстоява. И понеже ние си вършехме тогава работата, външно министерство изготвяше позицииите, президентът Радев тогава, когато отиваше, или Плевнелиев, или който и да, отиваше с решение на правителството, " заяви Борисов.

В същото време обаче от ДПС разпространиха официална позиция на председателя си, че на срещата във Вашингтон трябва да отиде Главчев, а не Радев.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели," се посочва в позицията на Пеевски.

България да се представлява от служебния премиер поискаха и от ПП-ДБ.

"Една от причините е, че когато имаше Парламентарна асамблея на НАТО в София, нашият президент вместо да отиде и да се опита да убеди ръководителите на държавите каква е неговата позиция, той предпочете да се изнесе от България, за да не влезе в тази дискусия," каза Николай Денков.

Позициите на "Възраждане" и на БСП очаквано бяха, че на форума на НАТО трябва да отиде президентът като върховен главнокомандващ.

"Залата не реши, защото председателският съвет прецени, че това е в правомощията на министър-председателя, по-скоро на Министерския съвет, и те трябва да вземат това решение," каза председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов.

В крайна сметка за Вашингтон ще пътуват и Главчев, и Радев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024