Главчев имал друг кандидат за външен министър преди хода с Даниел Митов

Димитър Главчев е планирал смяната на Стефан Димитров като външен министър още в неделя, 14 април, като е имал друг първи избор за негов наследник вместо Даниел Митов.

Той обаче отказа да разкрие името на въпросния човек, който е отказал предложението да стане министър на външните работи. Това стана ясно в интервюто на Главчев за "Панорама".

Причината да поиска отстраняване на Димитров е била липсата на комуникация с него през цялата нощ на 13 срещу 14 април, когато Иран нападна Израел, а правителството е започнало подготовка за евентуална евакуация на български граждани.

"Предприех действия още в същия ден, даже предложих на един мой кандидат да поеме поста. Аз мога да гадая какво би се случило, ако предложението беше с този кандидат - дали щеше да бъде издаден указ. Това вече е извън моите правомощия", каза той.

Главчев призна, че е провел разговор с Бойко Борисов в понеделник (15 април), за да му съобщи намеренията си за следващия си кандидат - Даниел Митов.

"Едва след това на партийно събрание на ГЕРБ той е направил коментар. То е след моето искане за смяна на министър Димитров", каза още Главчев.

Коментарът на Борисов обаче звучеше по напълно различен начин - така сякаш той разпорежда на служебния премиер да отстрани външния министър по политически причини.

"За външния министър ние не носим никаква отговорност. И ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа. Защото той променя доктрината, която имаха външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия", беше казал Борисов пред актива на ГЕРБ в Подуяне, след което беше се заканил, че ако Главчев не се съобрази, "ще направя да се съобрази впоследствие".

Сега Главчев отказва да предлага трети вариант, след като "това не е кастинг за външни министри и не може да вади кандидати от ръкава си".

Той се оплака пред БНТ, че е "изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани" и че не разбира защо основният проблем е в кабинета да няма министри от ГЕРБ.

По думите му "над 95% от назначенията на служебни министри са не са от ГЕРБ", но не коментира факта, че много от кадрите във втория ешелон са свързани с правителствата на Бойко Борисов, или са назначавани на висши административни длъжности в неговите мандати. Такива са и случаите с министъра на енергетиката Владимир Малинов, който беше шеф на "Булгартрансгаз", например.

На въпроса дали иска да е служебен премиер, той попита иронично "Изглеждам ли ви щастлив от този пост?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024