Главчев не приема отказа на Радев. Заканата на Борисов за МВнР била "стечение на обстоятелствата" Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Димитър Главчев призова Румен Радев да подпише указите за смяна на Стефан Димитров и Кирил Вътев, въпреки отказа на президента да назначи Даниел Митов за външен министър.

Той поиска и Радев по-бързо да смени двамата министри, вместо да чака до 19 април (петък) за евентуална среща с него в Президентството.

"Дал съм предложения за издаване на указ. Повече по въпроса нямам какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да си изпълни задълженията по Конституция", каза Главчев пред журналисти в Брюксел, където присъства на Европейски съвет.

Той се опита да омаловажи директната намеса на Бойко Борисов в кадруването на служебния кабинет, като обяви за "стечение на обстоятелствата" фактът, че "се появиха призиви от партийни събрания" незабавно да смени Стефан Димитров от МВнР.

Според Главчев - обявяването на решението му за отстраняване на Димитров и за номинацията на Митов се забавило до 22 ч. в понеделник, защото изчаквал възможност за комуникация с президента.

"Той е запознат и с двете промени. Очаквам той да направи своята стъпка по Конституция, защото България не може да бъде в режим на изчакване. Два дни са твърде много, изборите са на вратата. Външно министерство има много сериозна роля при организиране на изборите", каза той.

Димитър Главчев не коментира аргумента на Румен Радев за това, че няма да допусне партиен зам.-председател (като Даниел Митов) на поста служебен министър.

Той обяви само, че повече няма доверие на Стефан Димитров и Кирил Вътев, защото "не могат да работят на оборотите, които искам".

На журналистическия въпрос "Кой е партийният началник, чиито щения той изпълнява, според Румен Радев", Главчев отговори: "То е ясно кой е", но побърза да обяви, че независимо от това кой се изказва на партийни събрания, това "не би ми оказал никакво влияние".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024