Главчев върна зам.-министър в МВР, уволнен от Денков след протестите срещу БФС

Служебният премиер Димитър Главчев продължава с кадровите промени след встъпването си в длъжност и назначи трима нови заместник-министри - двама в МВР и един в Министерството на правосъдието. Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет.

Министър-председателят връща на работа в МВР Стоян Темелакиев, който беше уволнен от Николай Денков заради сблъсъците на полицаи с фенове по време на протеста срещу Българския футболен съюз (БФС). Оставката му беше поискана през ноември по повод полицейското насилие тогава.

Темелакиев завършва начална педагогика през 90-те, преди да стане полицай. Магистратурата му по право се появява през 2013 г. и е от юридическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Той е дългогодишен кадър в МВР - бил е началник на ГДБОП в отделни периоди. През 2020 г. при кабинета "Борисов 3" е назначен за заместник главен секретар на МВР. А при първия служебния кабинет на Стефан Янев е повишен до главен секретар на МВР.

При кабинета "Петков", когато начело на ведомството е Бойко Рашков, Темелакиев е назначен на поста зам.-министър.

Освен връщането на Темелакиев, Димитър Главчев прави и други промени в МВР. Заместник на министър Калин Стоянов ще е и дългогодишният служител в системата Тони Тодоров. Името му нашумя около полицейското насилие на протестите през 2020 г. срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Тогава Тодоров беше началник на охранителната полиция към СДВР.

Като зам.-министри на вътрешните работи са уволнени досегашните такива Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова. Те се смятат за назначения на ПП-ДБ в кабинета "Денков". Ценкин е бивш служител на НСО и е отговарял за охраната на бившия премиер Кирил Петков, а името на Дундакова беше спрягано за евентуален вътрешен министър при провалилите се преговори за кабинет след ротацията между ПП-ДБ и ГЕРБ.

В Министерството на правосъдието за заместник-министър в служебния кабинет е назначена Спаска Кинчева. Тя е била завеждащ отдел във Върховната прокуратура, преди това е прокурор във ВКП, прокурор при Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и при Апелативна прокуратура - Велико Търново.

От правосъдното ведомство са освободени Емил Дечев и Юлия Ковачева, които досега заемаха тези постове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024