Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов Снимка: © Министерство на външните работи

Седмица след като служебният кабинет започна работа, премиерът Димитър Главчев реши да освободи служебния министър на външните работи Стефан Димитров, а неговият пост да заеме депутатът и заместник-председател ГЕРБ Даниел Митов.

"Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга," се посочва в официалното съобщение на Министерския съвет за решението.

През 2014 г. Митов беше министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки, като запази поста си в следващия кабинет - "Борисов 2".

Предложението на Главчев идва само часове след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви на партийно събрание, че ако не бъде сменен министъра на външните работи, служебният кабинет губи неговата подкрепа.

"Защото външният министър променя доктрината, която имаха Външно министерство, Министерство на отбраната и нашата партия," обяви Борисов след участието на двама министри - на външните работи и на отбраната във форум за сигурността на Черно море.

Това е втората смяна, която Димитър Главчев прави в Министерството на външните работи, откакто получи мандат за служебен премиер.

В първоначалния списък на министрите МВнР трябваше да се ръководи от Ивайло Ценов - консул на България във Виена.

Той обаче беше сменен от Стефан Димитров в деня, в който президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебно правителство. Още тогава Бойко Борисов обяви, че не би избрал този човек за министър на външните работи, ако подредбата на кабинета зависи от него.

До 9 април Димитров беше посланик на България в Черна гора, назначен през януари 2023 г. по времето на по-ранния служебен кабинет на Гълъб Донев. Тогава той зае мястото на Меглена Плугчиева след изтичането на мандата ѝ.

На срещата на ГЕРБ по-рано днес Борисов предупреди задочно Главчев, че, ако не се съобрази с желанието му за смяна на външния министър, „ще направя да се съобрази впоследствие“.

В деня на рокадата Стефан Димитров е провел и среща с посланика на САЩ Кенет Мертен и помощник държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън в София.

"24 часа" лансира версия на "неофициални източници", според които смяната на Димитров не била заради двукратните намеци на Борисов към Главчев, а заради това, че Димитров бил "неоткриваем" за служебния премиер в нощта на 13 срещу 14 април при нападението на Иран срещу Израел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024