Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната Снимка: © Getty Images

Премиерът Димитър Главчев обяви, че свиква Съвета по сигурността към Министерски съвет заради пожарите в страната.

Късно в четвъртък през нощта той посети ямболското село Воден - едно от най-пострадалите към момента населени места. Пламъците там унищожиха 35 къщи и десетки домашни животни.

Съвета по сигурността е структура към Министерски съвет и е консултативен орган, който се занимава с въпросите на националната сигурност. Той е ръководен от министър-председателя и по право в него участват министрите на вътрешните и външните работи, на отбраната, на финансите, на електронното управление, началникът на отбраната, председателите на трите служби за сигурност и НСО, главният секретар на МВР, както и представител на президента.

Съветът прави анализи при заплаха за националната сигурност и може да изготвя оценки и предложения за конкретни действия при различни ситуации.

От село Воден министър-председателят обеща, че пострадалите ще получат държавна помощ заради щетите. Той обяви, че се е свързал с министъра на транспорта и му е разпоредил да разговаря с мобилните оператори, които максимално бързо да поставят мобилна клетка в района. Комуникацията там беше нарушена заради пожарите.

Премиерът допълни още, че във Воден ще бъде извършена проверка и ако се установят пропуски, ще трябва да бъдат взети мерки.

През последните дни стана ясно, че такива има, включително със системата за ранно оповестяване за бедствия BG Alert, която не е заработила заради липса на ток.

Междувременно в Ямболско борбата с големия пожар продължава. Огнената стихия се пренасочи към село Крайново, където изпепели 15 къщи и се наложи жителите да бъдат евакуирани. БНТ съобщава, че жандармерията е отцепила пътищата до селото, а пожарникари и военнослужещи са били на терен цяла нощ.

Опасността от пожари остава в сила и днес. Пожар горя в землището на село Богданово край Средец. Пламъците достигнаха селото и изгориха няколко от изоставени къщите.

Пожарът до Харманли, който заплаши да влезе в града в четвъртък, вече е ограничен.

Заради природните бедствия в България Турция е изпратила допълнителна помощ в борбата с пожарите. Страната е изпратила още 32-ма души персонал и 11 различни превозни средства, като ден по-рано изпрати и 20 пожарни коли и оборудвани екипи.

Сезонът на пожарите - системата BG ALERT не работи, но не е само тя


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024