Главчев призна за сръбски "демарш" преди вота за Сребреница, видя и "хибридна атака" Снимка: © European Union

Като "работен вариант", преди да бъде формирана позицията на България при гласуването на резолюция на ООН за геноцида в Сребреница, определя служебният премиер Димитър Главчев изтеклата грама, с която той се опитва да промени българската позиция по темата.

Това се разбира от негов отговор до депутата от ПП-ДБ Кристина Петкова.

В него тя пита окончателна ли е позицията на България, в качеството ѝ на съавтор, да гласува в подкрепа на резолюцията, с която ООН обявява 11 юли за Международен ден за почит на жертвите на геноцида в Сребреница, и правени ли са опити представители на Сърбия и Русия да окажат влияние на страната да промени позицията си и да се противопостави на решението.

Питането на Кристина Петкова е внесено на 22 май, ден преди гласуването в Ню Йорк и преди Главчев да изпрати искане до постоянния представител в ООН на България да гласува с "въздържал се", въпреки че страната е съавтор на документа.

Грамата е получена в Ню Йорк на 23 май в 8:55 ч - тоест броени часове преди вота.

За документа се разбра няколко дни по-късно, а отговорът на Главчев на сайта на Народното събрание е с дата 3 юни.

В него той потвърждава, че на 23 април тази година сръбският посланик в София Желко Йович е направил демарш в Министерството на външните работи и е настоял България да се противопостави на внасянето на резолюцията, с която 11 юли става международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница през 1995 г.

"В процеса на представянето на резолюцията до нейното приемане на 23 май т.г. Република Сърбия, подкрепена от Руската федерация, водиха широкомащабна и агресивна кампания против резолюцията," казва Главчев, като обяснява, че пред сръбския посланик е била представена българската позиция, без да уточнява каква е била тя.

След това текстът на отговора му е витиеват и казва, че "динамиката при осъществяването на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество "работни" варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на национална позиция на страната ни".

"Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали," се посочва още в отговора на Главчев.

Затова изтеклите "указания" били само част от процеса на вземане на решение, а разпространената грама не съдържала окончателните указания към постоянния представител на страната в ООН.

Нещо повече, Главчев вижда в изтичането на грамата удар срещу служебното правителство.

"Изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака," защитава се той.

В отговора си служебният премиер казва още, че случаят се използва политически по време на предизоборната кампания и това вреди на България, която "следва неотклонно евро-атлантическия си път и перспектива. "

В неделя Народното събрание трябваше да изслуша Главчев устно в пленарната зала по същата тема, но ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" провалиха извънредното заседание, поискано от ПП-ДБ и насрочено от председателстващата парламента Росица Кирова (ГЕРБ) точно за почивния ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024