Главчев за наместването на ДПС в областните управи: Кадровата банка е тази, с която разполагам Снимка: © Getty Images

Рокадите в няколко областни управи от страна на служебния кабинет стигнаха и до парламента.

Въпросът какво налага назначаването шестима областни управители, които са кадри на ДПС, както и на 8 заместник-областни управители беше отправен към служебния премиер време на петъчния парламентарен контрол.

Димитър Главчев обаче отказа да посочи конкретните мотиви за смените, като на няколко пъти заяви само, че лично той стои зад решенията и при всички назначения е "спазен законът".

Пръв въпросът постави бившият министър на икономиката, сега депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Богдан Богданов. Той попита дали назначенията, които в момента се изпълняват са координирани и как ще повлияят на управлението на страната.

Видимо изненадан, Главчев започна да чете справка от телефона си кое предходно служебно правителство колко областни управители е сменило, за да заключи, че "сравнението се налага от само себе си."

Последва питане и от Костадин Костадинов от "Възраждане". По неговите думи, кадровите промени показват "парцелиране в държавата", защото според него "поне за пет от тези нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, същото нещо важи и за заместник-областните управители."

"Или Вие сте решил самостоятелно, като министър-председател, да подарите на Пеевски пет областни управители ии горе-долу почти толкова заместник-областни управители, или той има някакво влияние върху Вас или Вие имате зависимост от него, в резултат на което правите това, което той каже," се обърна Костадинов към Главчев.

В отговор служебният премиер лаконично заяви само, че винаги при решенията си "се е ръководител от законите и конституцията на страната."

Костадинов обаче настоя за повече аргументация кое точно е наложило смяната, тъй като според него " с оглед на това, което се случва в ДПС - разпадът и вътрешният конфликт в тази парламентарна група - това, което Вие правите, поставя под заплаха за националната сигурност."

"Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Смятайте, че както би следвало да бъде, решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз, " отново лаконично отговори Главчев, но все така не обясни какви са мотивите зад назначенията.

Подобен въпрос след това дойде и от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

"Защо на финала на служебното правителство сменяте областни управители и от коя кадрова банка ги вземате тези, които назначавате, защото са твърде интересни имената на тези, които са назначени?" попита той.

Главчев отговори, че се надявал след изборите да има редовно правителство, но тъй като нямало реални изгледи, се погрижил областните управи да продължат да работят.

"Кадровата банка е тази, с която разполагам. Назначенията, още един път повтарям, са мои, взети от Министерския съвет, а за заместник-областните управители са лично мои," каза той.

"Тези назначения при редовно правителство спокойно могат да бъдат поправени, ако не се харесват на участниците в коалицията на това редовно правителство," допълни той.

"Не съм доволен от това, което чух, на практика се оказва, че основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните кадри на ГЕРБ и ДПС," репликира му Атанасов.

В размяната на реплики се включиха и още депутати от "Възраждане" и ДПС.

Поводът - назначението на Севджан Съдкъев за нов областен управител на Разград въпреки отказа на парламента отказа да го освободи като член на Надзорния съвет на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

На въпрос от Петър Петров от "Възраждане" как се се случило това, Главчев призна, че има несъвместимост, но се надявал до месец Съдкъев да бъде освободен като областен управител.

В спора се намеси и Хамид Хамид от ДПС.

"Имаме един откровен лъжец от тази трибуна, казва се Костадин Костадинов, изманипулира всички народни представители и каза, че се извършва чистка. Така ли се прави чистка, когато тези хора се назначават за областни управители? Абсолютен лъжец," бяха думите на Хамид.

Костадинов отново обвин ДПС, че държи цели общини в политическо робство, а Йордан Цонев от своя страна видя в лидера на "Възраждане" "желание да се превърне във фюрер."

Избори ли? ДПС вече се намести във властта по служебен път


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

Русия удари детска болница в Киев и още няколко града, има жертви

Най-малко 20 са загинали при най-масираната руска атака в Украйна от година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024