Избори ли? ДПС вече се намести във властта по служебен път Снимка: © ДПС

България няма да има правителство, но ДПС вече си има изпълнителна власт - благодарение на Димитър Главчев.

Служебният кабинет назначи кадри на ДПС начело на 6 областни управи, а в други 8 области на страната хора на Делян Пеевски стават заместници в регионалната администрация.

В Кърджали ГЕРБ жертват собствените си позиции, за да може необявеният им коалиционен партньор да получи цялата власт. Там ДПС има не само кметовете на всички общини, но и областния управител.

Рокадите на Главчев стигат толкова високи обороти, че водят до абсурди.

В Разград например беше назначен областен управител от ДПС, който все още не е освободен от друг държавен орган - т.е. решението на Министерския съвет става неправомерно. Става дума за Севджан Съдкъев, член на надзорния съвет на Агенцията по приватизация, когото Народното събрание отказа да освободи въпреки подадената оставка.

Съдкъев не беше дал никакво обяснение защо се отказва от поста си - и ходът му беше разтълкуван като част от вътрешната война на Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Дори решението на Народното събрание обаче не го спря и Съдкъев е встъпил в длъжност в Разград.

В Шумен току-що назначена зам.-областна управителка от ДПС трябваше да бъде освободена само след 3 дни, за да може Движението да назначи направо титуляра на областната администрацията.

Всичко това се случва в ситуация, в която Бойко Борисов прави всячески усилия да убеди медиите, че не можело да го възприемат като присъдружен на Делян Пеевски. ДПС обаче навлиза в управлението с всеки изминал ден, докато партията се цепи по шевовете си заради многоглавата си система на вземане на решения.

Румен Радев също изглежда доволен - служебният кабинет връща негови представители в регионалните структури като Мария Нейкова в Бургас, или ги запазва като Александър Пандурски в Кюстендил.

Нито веднъж досега Димитър Главчев не е обяснил защо прави смените, кой му предлага кадрите, съгласува ли назначенията си с партийни централи "зад кулисите" и как се вписва тази политика в идеята му за равно отдалечаване от всички политически сили.

Какво е общото между новите кадри на ДПС във властта?

Отявлената партийна принадлежност, разбира се - и миналото им на управленски позиции като депутати, кметове, общински съветници, регионални избирателни комисии или шефове на общински предприятия.

Дори отдавна да не заемат публични длъжности - това са хора, които имат много голямо влияние в местната власт.

В случая с Мехмед Атаман, който пое областната управа на Хасково, удивителното е, че строителната фирма на съпругата му печели обществени поръчки за над 9 милиона лв. за последните 3 г. от няколко местни общини.

Още по-изненадващо е, че ДПС зае позицията въпреки убедителната победа на ГЕРБ на частничните местни избори в Хасково, която стана повод Делян Добрев да се подиграва на Асен Василев за слабия резултат.

54-годишният Атаман е областен председател на ДПС-Хасково с трети пореден мандат - еквивалентната позиция в ГЕРБ се заема от Делян Добрев.

Атаман е бивш депутат от ДПС между 2013 и 2017 г. Бил е зам.-областен управител и зам.-кмет на Хасково.

ДПС има много силни позиции в общината, но не издига свой кандидат-кмет, за да помага на ГЕРБ. Съответно - и сега си има заместник в общинската администрация на кмета Станислав Дечев в лицето на Танер Емин.

Регистърът на обществените поръчки, който поддържа база данни от 2020 г. насам, показва, че фирмата на Айше Атаман (съпруга на областния управител) е спечелила общо 41 договора за ремонтни работи, снегопочистване на пътища, доставка на уреди за фитнеси на открито в хасковски села, реконструкция на ВиК мрежи, саниране на сгради и т.н.

В периода преди 2020 г. компанията на Атаман е печелила и други поръчки за зимна поддръжка на улиците в Хасково, по които се явява като единствен кандидат. И в момента се явява на търгове за основни ремонти на канализацията в Харманли и Маджарово, но договорите (за общо над 730 хиляди лв.) все още не са възложени.

ДПС получи областната управа и в Кърджали, където Димитър Главчев назначи Ресми Мурад (регионален ръководител на ДПС).

В продължение на 12 години Мурад е бил кмет на община Ардино, като през 2019 г. е принуден да отстъпи мястото си на друг кадър на ДПС - Изет Шабан. Една от причините е първоначалното му решение през 2016 г. да мине в лагера на Лютви Местан след отстраняването му като председател от Ахмед Доган.

Много бързо обаче тогавашният кмет на Ардино решава да се върне обратно в ДПС и това спасява позициите му в партията и до днес. През април 2021 г. е номинран за депутат в листата след Мустафа Карадайъ, но отстъпва мястото си на друг.

Кърджали е най-важната област на Движението за права и свободи. На изборите на 9 юни 2024 г. Делян Пеевски за първи път беше допуснат до водаческото място в листата за народни представители и спечели 5 от 5 мандата.

"Несменяем кмет в крепост на ДПС" - това е и профилът на Румен Пехливанов, новия областен управител на Смолян.

Пехливанов управлява община Рудозем от 2011 до 2023 г. като кмет, а преди това има един мандат като председател на Общинския съвет. Преизбиран е два пъти от първи тур, след като ДПС си връща общината от управление на ГЕРБ между 2007-2011.

През 2021 г. когато Борисов все още не си представяше дори хипотетичен вариант за общо управление с Делян Пеевски, ГЕРБ обвиняваха ДПС в това, че е преливало подкрепа за "Има такъв народ" в свои общини, а Рудозем беше една от споменатите от тях.

Защо сега ГЕРБ не се съпротивлява? Защото двама техни партийни членове стават заместници на Пехливанов в областната управа - Андриян Петров и Красимир Даскалов.

В Шумен новият областен управител е Бейнур Ахмед - човек, който работил в общината в продължение на 15 г., а между 2013-2015 е главен секретар на областната администрация. Според информация на местни медии, досега той е бил Главен експерт “Управление на собствеността" в Шумен.

За да може Ахмед да влезе във властта - ДПС се лиши от квотата си на зам.-областен управител. Преди седмица тази позиция беше повеерена на Тиджел Заид, но няколко дни по-късно Главчев я освободи и сложи човек от ГЕРБ на нейно място.

В Търговище служебният кабинет на Димитър Главчев назначи Гюрсел Хасанов - 37-годишен представител на по-младото поколение във властта на ДПС.

През 2014 г. той става директор на "Общински пазари Търговище", а от 2018 г. досега управлява подразделението "Детско и ученическо хранене". То отговаря за снабдяването с храна както за учебните заведения, така и за служителите на общината, организиране на събития и др.

Областен председател на Младежкото ДПС става зам.-управител на Перник - Симеон Гебов, роден през 1993 г.

В Пазарджик на същия пост е назначен бившият депутат от ДПС Осман Мурадов, който беше лишен от мандат в 50 Народно събрание, за да може Искра Михайлова да влезе на негово място (а тя да освободи път на Елена Йончева в Европейския парламент).

Във Варна зам.-областен управител става Айрие Ибрямова, която е бивш шеф на Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие" във Варна.Тя е и общински председател на Женското дружество на ДПС-Варна.

В Пловдив също беше назначена заместничка на областния управител от младежкото ДПС - Нурджан Караджова, член на районната избирателна комисия на последните избори и съпруга на бивш общински съветник от партията в Асеновград.

В Ямбол зам.-областен управител става местния ръководител на партията Орхан Юсеинов, който дори има разкрита принадлежност към Държавна сигурност ("агент Зоран").

Заместник в областната администрация на Враца става Йордан Димитров (общински съветник от ДПС в Козлодуй). В Благоевград на същата позиция встъпва Елхан Кълков, който беше депутат от партията между 2017 и 2024 г.

Защо ДПС иска да има свои хора в областната управа?

Областният управител провежда държавната политика в областта, координира работата на органите на изпълнителната власт. Това може да означава и всичко, и нищо.

При Стефан Янев например областните управители бяха натоварени със задачата да следят за това дали държавни предприятия и горски стопанства не се използват от старата власт на ГЕРБ за контрол на вота по места.

Затова и обяснението за постоянните смени на тези кадри винаги се свързва с работата им в предизборна среда. Сега цели области се поставят в плътен партиен вакуум на ДПС.

По-важните функции на тази институция включват отговорности по управлението и защитата на държавната собственост в цялата област.

Областният управител има право и да отменя актове на органите на местното самоуправление и местната администрация. В случая, когато партийната лоялност съвпада на всички нива - може и да остави техните решения без контрол по законосъобразността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт

Хакери изнудват Ticketmaster за милиони долари. Заплашват да пуснат крадени данни за билети на Тейлър Суифт

18:00 - 06.07.2024
Политика

Интервюто на Байдън пред ABC не донесе нищо, за да го избави от кризата

"Само Бог" можел да накара президента на САЩ да се оттегли от изборите

15:34 - 06.07.2024
Спорт

Ламин Ямал, който само на 16 г. стана най-младият футболист, играл на Европейско първенство

В навечерието на финала на Евро 2024 Ямал ще навърши 17 години и Ямал иска да го посрещне със златен медал

15:33 - 06.07.2024
галерия

Новият Audi Q6 e-tron вече е и в България

Повече ефективност, голям пробег и много бързо зареждане

14:54 - 06.07.2024
Важно днес

Сезонен работник е убит с нож в Слънчев бряг

По случая е задържан 38-годишен криминално проявен мъж от Ловеч

12:56 - 06.07.2024
Важно днес

Петков отрече "медийните внушения", че ПП-ДБ преговаря с "Възраждане" за кабинет

Според Петков в Народното събрание в момента има две мнозинства, от които ПП-ДБ няма как да бъде част

12:18 - 06.07.2024
Важно днес

Доган събра доверениците си в "Росенец", но без Пеевски (Обновена)

Има неяснота дали лидерът на ДПС Делян Пеевски ще разговаря с Доган

11:08 - 06.07.2024
Важно днес

МВнР предупреждава българите да не пътуват до Сицилия

Летището в град Катания е частично затворено

10:50 - 06.07.2024