Отстраненият главен архитект на Варна съди Иван Портних

Отстраненият главен архитект на Варна Виктор Бузев е завел дело срещу заповедта на кмета Иван Портних, с която правомощията му бяха отнети заради дисциплинарно производство.

Портних първо поиска оставката на архитекта, а след като не я получи, образува административна срещу него с обвинения в злоупотреба със служебни правомощия и "липсата на цялостна визия за развитието на града".

Главният архитект на Варна е посочил в жалбата си, че не е бил надлежно уведомен за откриване на производство по отстраняването му от длъжност, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок, както и че не му е била поискана оставка по надлежния ред, съобщава "Дневник", като цитира жалбата на Бузев пред Административния съд.

Конфликтът между двамата изби на повърхността точно преди местните избори. Бузев и Портних работеха в тандем от около 10 години. Главният архитект беше назначен първо като временно изпълняващ длъжността през 2014 г., а пред 2016 г. стана титуляр на поста.

Източници на "Дневник" твърдят, че причината за скандала е свързана с въпроса за спорните търговски павилиони в курорта "Златни пясъци".

В средата на март Върховният административен съд излезе с решение в полза на собствениците на тези обекти, като обяви, че общината няма право да отказва да издава разрешителни и не може да поставя допълнителни условия извън Закона за управление на Черноморското крайбрежие.

Схемите за преместваеми обекти са били одобрени от министъра на туризма през 2020 г. (Николина Ангелкова, ГЕРБ), които не подлежат на контрол от страна на главния архитект.

След този обрат Иван Портних обвини Бузев, че е подписал разрешителните за "стотици незаконни бараки" в "Златни пясъци" и това беше един от мотивите за дисциплинарното производство.

Портних се оплака и от това, че "най-големият курорт по Северното Черноморие е превзет от бараки с чорапи и гащи".

След решението на ВАС кметът внася и жалба до прокуратурата по случая.

В същото време, "Златни пясъци" АД, които управляват курорта след приватизацията му през 2000 г., отричат павилионите да са незаконни и обвиняват Иван Портних в "незаконосъобразни действия", икономически натиск и "избирателно прилагане на закона при издаване на разрешителни за преместваеми търговски обекти".

Паралелно с този скандал - варненци излязоха на протест срещу други павилиони, монтирани в Морската градина, които са одобрени от общинска комисия, но без обществено обсъждане, според недоволните граждани. Павилионите бяха демонтирани седмица след като и Иван Портних обяви, че не одобрява външния им вид.

Няколко партии във Варна - от ПП и ДСБ, до БСП и Възраждане - искат незабавна оставка на кмета заради провала му в сектора на строителството и инфраструктурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024