Главният опонент на Ердоган обвини Русия в груба намеса в изборите със секс-компромат Снимка: © Getty Images

Фаворитът на президентските избори в Турция Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в предизборната кампания с груби компромати, които принудиха един от съперниците да се откаже.

Кълъчдароглу реагира след внезапното оттегляне на Мухарем Индже, който беше атакуван със заплахи, че ще бъдат публикувани негови секс-записи и документи, които го уличават в получаване на подкупи от Реджеп Тайип Ердоган.

Лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу посочи директно към Москва като източник на очернящата кампания срещу Индже. Той публикува послание в Twitter със следния текст:

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, заговорите, Deep Fake съдържанието и записите, които вчера бяха разобличени в нашата държава. Ако искате да продължаваме нашето приятелство след 15 май, дръжте ръцете си по-далеч от турската държава. Както и преди, ние се обявяваме за сътрудничество и дружба", пише той на турски и руски език.

Оттеглянето на Мухарем Индже само три дни преди деня на изборите предизвика големи сътресения в Турция.

Кандидатът на "Партията на родината" е бивш съпартиец на Кемал Кълъчдароглу, но се отцепи от неговата политическа сила през 2021 г. и сега се кандидатира като самостоятелен претендент за президентския пост.

В четвъртък Ердоган дори обвини опонента си, че е съучаствал в сценарий за отстраняването на Индже - докато самият той видимо изостава в социологическите проучвания зад Кълъчдароглу.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023