Главният прокурор ще се сменя с 13 гласа във ВСС, но остава високата бариера за върховните съдии

Народното събрание прие окончателно промяната в НПК, с която се облекчава възможността за предсрочно отстраняване на главния прокурор - но без да променя редът, по който се избират и сменят ръководителите на ВАС и ВКС.

Решението дойде след изненадващ обрат в Правната комисия в четвъртък вечер, когато ГЕРБ се отметна от първоначалната си позиция за подкрепа на текстовете, внесени от Крум Зарков.

В тях се предвиждаше мнозинството за избор и отстраняване на главния прокурор да падне от 17 на 13 гласа, а това за ръководителите на ВАС и ВКС - също, но с блокираща квота от съдийската колегия. Идеята беше да не се стига до положение, в което върховните съдии се избират от прокурори и политици, вместо от съдии.

Вместо оригиналния текст - в Правна комисия беше гласувано двете процедури да се приравнят, което беше посрещнато с много сериозни критики в подмяна и дори подронване на независимостта на съда. Особено с оглед на предстоящия избор на председател на Върховния административен съд догодина.

Ден по-късно в пленарна зала обаче беше взето решение да се запази 17-членното мнозинство за ВАС и ВКС, докато бариерата да падне на 13 гласа за смяна на Гешев и всеки следващ главен прокурор.

"Важното е, че стигнахме до удовлетворително решение. Мисля, че и в контекста на конституционни изменения, за които говорят основните политически сили, те отново ще разглеждат тези въпроси", каза Крум Зарков след гласуването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024