Глоба, пробация или затвор. Как може да бъде наказана инфлуенсърката, карала с 256 км/ч Снимка: © Getty Images

Българската инфлуенсърка, която сама се похвали, че шофира с 256 км/ч на магистрала "Тракия", може да бъде санкционирана, но доказването, че именно тя стои зад волана, би било много трудно.

Това коментира юрист след заснетия на 7 януари и разпространен в социалните мрежи клип на носителката на титлата "Мис Силикон" Катрин Йорданова.

Максималната скорост, позволена за движение по магистралата ,е 140 км/ч. Йорданова се снима как кара с превишение от 116 км/ч.

Предвидените в подобни случаи санкции са или по Закона за движение по пътищата, според който се налага парична глоба в зависимост от превишението, или по Наказателния кодекс, който предвижда ефективна присъда до 2 г., обясни адвокат Силвия Петкова пред Nova.

По думите ѝ паричното наказание при подобен случай би трябвало да е около 1600-1700 лв., но при толкова драстично превишаване на позволената скорост може да не бъде наложена глоба, а да се задейства директно Наказателният кодекс. Това важи в случаите, когато някой нарушава закона с ясното съзнание, че това може да доведе до тежък инцидент на пътя, уточни юристката.

Наказанието би било лишаване от свобода до 2 години, но то може да бъде заменено с пробация.

Въпреки че у нас пробацията се смяна по-скоро за неефективна санкция, според адвоката тя може да има по-сериозен възпитателен ефект в конкретния случай на инфлуенсърката.

Причината, поради която държавата обикновено избира да санкционира административно подобни нарушители - тоест само с глоба, е, че това е по-бързо и по-лесно изпълнимо, отколкото да се води наказателно дело, става ясно от думите на адвокат Силвия Петкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024