GLSDB - новите бомби, които Украйна ще ползва срещу руските окупатори Снимка: © X/Saab.com

Украйна много скоро ще получи ново оръжие, с което ще може да се защитава от руската агресия. Въоръжените сили ще бъдат снабдени с най-новите американски високоточни ракети с голям обсег GLSDB, съобщават няколко издания, сред които "Politico" и "Reuters".

Източниците, които са цитирани под условие за анонимност, казват, че Пентагонът успешно е тествал нова високоточна бомба с малък диаметър, която се изстрелва от земята. Става дума за т.нар. наземни малокалибрени бомби на американската компания Boeing - или GLSDB.

Оръжието ще позволи на украинските военни сили да поразяват цели на два пъти по-голямо разстояние от това, което достигат сегашните ракети, изстрелвани с артилерийската ракетна система HIMARS. Според неназован официален представител на САЩ новите бомби могат да поразяват цели на дистанция до 144 км.

Това ще даде възможност на Украйна да нанася "по-дълбоки удари" срещу руските окупатори, като същевременно може да принуди войските на Москва да преместят съоръженията си по-далеч от фронтовата линия.

Към момента не е ясно колко точно бомби ще бъдат изпратени о т САЩ, но се очаква първата партида да пристигне в Украйна още тази седмица.

Оръжието е разработено съвместно от Boeing и шведската отбранителна компания Saab Group. Според наличната към този момент информация GLSDB са проектирани да се използват за защита от сили, които атакуват от по-високи обекти като планини и други възвишения, както и да поразяват конкретни цели.

Тестовете на новоизградените GLSDB са се провели на 16 януари на полигон във военновъздушната база "Еглин" във Флорида и след успешното изстрелване на шест такива бомби, Вашингтон е задействал плана за доставката им към Украйна.

Версията на ракетата с въздушно насочване беше създадена още през 2019 г., но въпреки успешните тестове Boeing и Saab така ѝ не я продадоха. Първата покупка беше направена именно от САЩ, които решиха дарят ракетите на Украйна като част от пакета с помощи.

Въвлечената във война страна всъщност ще бъде първата, която ще използва активно оръжието в бойни действия. Това ще е и важен тест за останалите държави, които биха имали интерес да се сдобият с него.

Новите бомби не са толкова мощни в сравнение с някои други оръжия във военния арсенал на Украйна, но са много по-евтини. Киев се нуждае от GLSDB, за да допълни ограничената партида ракети ATACMS с обсег на действие до 160 километра, които ѝ бяха изпратени от САЩ през октомври.

Доставката идва в момент, когато запасите от украински ракети намаляват. За администрацията на американския президент Джо Байдън решението за изпращане на GLSDB в Украйна е вид алтернатива на ракетите ATACMS, които досега кабинетът му отпускаше само в малки количества.

Към момента американската помощ за Киев е временно спряна заради спорове в Капитолия около разходите от държавния бюджет. Доставката на новите бомби обаче е част от договор с Boeing, който беше сключен още миналата година.

Докато Конгресът отлага отпускането на бъдеща помощ за Украйна, Русия засилва натиска си с нова офанзива. Западни анализи посочват, че Москва е започнала настъпления по границите на украинските области Харковска и Луганска, като същевременно продължава изтощителните си атаки срещу донецкия град Авдийвка.

В понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че ако американските законодатели не одобрят нова военна помощ за Киев, "всичко, което украинците постигнаха и което ние им помогнахме да постигнат, ще бъде застрашено".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024