Гневни протести и стачка в Гърция след влаковата катастрофа Снимка: © Getty Images

В Гърция избухнаха протести във връзка с железопътната катастрофа, при която загинаха 43 души. Участниците в демонстрацията в Атина влязоха в сблъсък с полицията пред централата на Hellenic Train - частната компания, която отговаря за поддръжката на гръцките железници.

Наложи се силите на реда да използват сълзотворен газ, за да овладеят ситуацията, тъй като протестиращите хвърляха камъни и извършваха палежи по улиците.

Протести се проведоха и в Солун и град Лариса, близо до мястото на катастрофата. Правителството заяви, че по случая ще започне независимо разследване.

Във вторник пътнически влак се блъсна челно в товарен влак край Темпи, предните вагони избухната в пламъци, а десетки загинаха. Много от 350-те пътници във влака са били студенти на около 20 години, които са се връщали в Солун. Заради инцидента в цялата страна е обявен тридневен национален траур.

Гърция ще бъде без железопътен транспорт през целия ден в четвъртък.

Влаковете няма да се движат никъде в Гърция в четвъртък, след като Гръцката федерация на железопътните служители (POS) обяви 24-часова стачка.

"Пренебрежението на всички правителства през времето към гръцките железници доведе до трагедията в Темпи. За съжаление, дългогодишните ни искания за наемане на постоянен персонал, по-добро обучение и най-вече модерни технологии за безопасност винаги свършват в кофата за боклук", се казва в изявление на профсъюза.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че за катастрофата е виновна "трагична човешка грешка". По-рано транспортният министър на страната Костас Караманлис подаде оставка. Решението му да поеме политическа отговорност за фаталния инцидент беше обявено малко след като той лично отиде на мястото на челния сблъсък.

Към момента 59-годишният началник на гарата в Лариса е обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост. Той отрича да е извършил каквото и да било нарушение, като обвинява за катастрофата техническа неизправност.

Членовете на железопътния профсъюз смятат, че системите за безопасност не са работили правилно, като в продължение на много години са били отправяни многократни предупреждения за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024