Година след обещанието да спре: Shell продължава да търгува с руски газ Снимка: © Getty Images

Shell продължава да търгува с руски газ повече от година, след като обеща да се оттегли от руския енергиен пазар. Според анализ на Global Witness през 2022 г. компанията е участвала в близо една осма от руския износ на синьо гориво с кораби.

Олег Устенко, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, обвини Shell, че е приела „кървави пари“.

От компанията твърдят, че сделките са резултат от „дългосрочни договорни ангажименти“ и не нарушават закони или санкции. Но дали е така?

На 9 май огромен танкер, с капацитет да пренася повече от 160 000 кубически метра газ, компресиран в течна форма (LNG), излезе от пристанището „Сабета“ на полуостров Ямал в далечния север на Русия. Закупен от Shell, товарът се отправя към крайната си дестинация – Хонконг.

Това е един от осемте товара втечнен природен газ, които Shell е закупила от Ямал тази година, според данни от базата данни Kpler, анализирани от Global Witness.

Според изчисленията на Global Witness през миналата година Shell е реализирала 12% от руската търговия с втечнен природен газ по море и е била сред петте най-големи търговци на втечнен природен газ с руски произход през тази година.

През март 2022 г., в седмиците след нахлуването в Украйна, Shell се извини за закупуването на товар с руски енергийни суровини и заяви, че възнамерява да се откаже от руския нефт и газ.

Тя заяви, че ще спре да купува руски петрол, ще продаде своите бензиностанции и други предприятия в Русия и ще започне „поетапно изтегляне от руските петролни продукти, тръбопроводен газ и втечнен природен газ“. Предупреди обаче, че това ще бъде „сложно предизвикателство“.

Оттогава тя продължава да приема товари с втечнен природен газ от две руски пристанища – това в Ямал и това в Сахалин в Далечния изток.

Shell беше миноритарен инвеститор в газовия проект в Сахалин, но се отказа от тази претенция през септември миналата година, след като руското правителство прехвърли акциите си на местно предприятие. Оттогава компанията не е вземала газ от Сахалин.

Но тя все още спазва договора с руската компания за втечнен природен газ „Новатек“, който я задължава да купува 900 000 тона годишно от Ямал до 2030 г., според информационната агенция Reuters.

„Новатек“ е втората по големина руска газова компания, а данъците, които плаща, имат значителен принос към бюджета на руското правителство.

„Като продължава да търгува с руски газ, Shell вкарва пари в джобовете на Путин и помага за финансирането на бруталната агресия на Русия срещу народа на Украйна“, коментира Олег Устенко, съветник на украинския президент.

Говорител на Shell заяви, че компанията „спря да купува руски втечнен природен газ на спот пазара, но все още има някои дългосрочни договорни ангажименти. Това е в пълно съответствие със санкциите, приложимите закони и разпоредби на страните, в които работим.“

Казусът отразява дилемата за това в каква степен трябва да се оказва натиск върху руското правителство за жестокостите му в Украйна на фона на стремежа да се подсигурят стабилни и сигурни енергийни доставки.

Shell е най-големият търговец на втечнен природен газ в света, който не е обект на европейските санкции, като през миналата година е реализирал милиарди долари печалба от търговия с нефт и газ.

През миналата година Русия драстично намали доставките си на газ по тръбопроводи, но увеличи количеството, което доставя с кораби, включително за Европа.

„Отдавна трябваше на търговията с руски втечнен природен газ да се гледа със същото отвращение, както на търговията с руски петрол. Насочването към енергийните доходи на Путин не може да бъде свързано със символични мерки, а трябва конкретно да спре огромните суми за изкопаеми горива, които циментират властта му“, заяви Джонатан Норонха-Гант, старши активист в кампанията на Global Witness.

Базираната във Франция енергийна компания TotalEnergies е миноритарен акционер в проекта „Ямал“ и също е сред основните търговци на руски втечнен природен газ, се посочва в анализа на Global Witness.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024