Година след убийството на Красимир Каменов-Къро властите все още не знаят защо е убит Снимка: © Interpol

Повече от година след убийството на Красимир Каменов – Къро в Кейптаун властите в РЮА все още нямат основна версия за разследването. До момента не е открита и българска следа в престъплението. Това стана ясно от думите на зам.-градският прокурор на София Иво Илиев в интервю пред Nova.

Илиев припомни, че с убийството на Къро се занимават властите в Република Южна Африка, като има образувано дело и в Софийската градска прокуратура, по което "тепърва има много работа".

Бизнесменът Красимир Каменов-Къро беше застрелян при атентат на 25 май миналата година. 55-годишният българин беше обявен за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина в края на април 2023 г.. Срещу него бяха повдигнати обвинения за това, че е поръчал убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който беше застрелян в София година по-рано.

"Няма основна версия за разследването. Няма нещо, което да ни води към определена версия и да ни кара да разследваме по-детайлно в определена посока", каза Илиев.

От думите му стана ясно, че в момента се разпитват свидетели, хора, които са били в обкръжението на Къро и такива, които управляват фирмите, в които той е имал участие.

Nova съобщава, че неофициално една от версиите за убийството е свързана със сделка за нешлифовани диаманти. За нея обаче не се знаят повече подробности.

Последната информация около престъплението е от март тази година. Местната полиция е идентифицирала двама предполагаеми заподозрени . Те са шофирали автомобил "Фоклсваген", който е бил на мястото на нападението.

Според публичната информация шестима заподозрени са били забелязани да бягат от местопрестъплението в Кейптаун със син "Хюндай" и с бял "Фолксваген Голф" GTI. По-късно двама души са били забелязани да шофират бял "Фoлксваген пасат" и същия "Голф".

Зам.-главният прокурор на София обаче заяви, че не разполага с подобна информация за задържани или обвинени.

"Трябва да получим информацията по официален път. Отправили сме запитване, но към момента нямаме отговор", каза Илиев.

Именно Къро беше "главното действащо лице" в записите, които бившият главен прокурор Иван Гешев представи на пресконференция през март 2023 г. за "заговора" на "олигарси и мафията" за неговото сваляне от власт. Въпреки че прокуратурата го уличи в престъпна дейност, тя така и не повдигна обвинения срещу Къро по този повод.

Каменов е един от ключовите играчи в подземния свят през последните 30 години. Бизнесменът е познат от времето на силовата групировка ВИС от 90-те години на миналия век, където работи със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис - Таки.

Красимир Каменов-Къро Кой е Красимир Каменов-Къро - бизнесменът, замесен в "заговор" срещу Гешев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024