Прокуратурата заговори за "организирана атака на олигарси и мафията" заради записи от иззети флашки

Ръководството на прокуратурата публикува серия от аудиозаписи и документи, иззети при обиск на апартаментите на двама души на 7 март, обвинени в участие в организирана престъпна група.

Самоличността на двамата не беше разкрита - те бяха посочени само с инициалите Т.И. и Д.Г. Първият е обвинени за изнудване, като в момента се намира извън страната. Д.Г. е задържан за притежание на наркотици с цел разпространение.

Според данните на прокуратурата - в дома на Т.И. е открит лист с имената на съдии, прокурори и следователи, озаглавен "Вредители за уволнение". Имената им не бяха обявени, но на пресконференцията беше подчертано, че те са от бившите спецсъдилища и прокуратури, които бяха закрити през 2022.

В същото жилище е открито и друго разпечатано съобщение, в което пише следното: "Здрасти, имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидиу от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал. Материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета, ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко С.".

Прокуратурата не даде повече детайли за произхода или автентичността на тази разпечатка.

В дома на Д.Г. са намерени две флашки с къси аудиозаписи от разговори между различни хора, които прокуратурата смята, че са Красимир Каменов-Къро, негов приближен, румънски гражданин на име Овидиу Семенску, и български журналист, който отново не беше идентифициран на пресконференцията.

Красимир Каменов - Къро е приближен до бившата силова групировка ВИС и свръзван с Христофорос Аманатидис-Таки. През ноември 2022 г. МВР обискира негови фирми, които се намират на зеленчуковата борса в Слатина. Имената на Къро и Таки изплуваха около скандалите с частните фирми, на които държавата беше делегирала фитосанитарния и дезинфекционния контрол на "Капитан Андреево". Фирмата "Пи Еф Си", която е собственост на свързана с Каменов жена, беше оператор на т.нар. "златна локва" на турската граница. Самият той живее от години извън България.

В няколко от записите се обсъжда предполагаемото събиране на пари за покушение срещу "куката", както е наречен, или "Мишо Наумов" - когото главният прокурор Иван Гешев идентифицира като началник на отдел "Тежки престъпления" в МВР.

Записите обаче бяха пуснати 1:1, като специално внимание беше обърнато на заглавията им от флашката на Д.Г., в една от които журналистът беше посочен като "Митко BIRD", или Димитър Стоянов от разследващата платформа.

От самите записи трудно може да се разбере каквото и да е - част от тях бяха с премодулирани гласове.

Почти всеки от тях обаче споменаваше пряко или "Продължаваме промяната", или Асен Василев, или Пламен Бобоков и Цветан Василев, или Бойко Борисов и Иван Гешев.

На въпрос дали прокуратурата не се намесва в предизборната кампания чрез публикуването на записи, в които се чуват "ПП" и "ДБ", Гешев каза, "Аз не знам какво означават тези инициали. Това са доказателства по делото".

Коментарите между събеседниците за това, че Гешев трябва да бъде отстранен предсрочно, се срещаха в няколко от файловете.

В последния от тях, при разговор между журналиста и Д.Г. се чува следният диалго:

- "Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия Магнитски , ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото той Влади Горанов ги е взел тези пари от Черепа, ама къде ги е носил. Влади Горанов със сигурност ще го изпържи".

- "В момента Гешев е на крачка да задържи Бойко. Защото Бойко го е заложил за разменна монета на американците".

Гешев обобщи това като "организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не срещу държавни институции и интересите и сигурността на българските граждани".

Той поиска от ДАНС, МВР и служебният кабинет да започнат проверки по случая и обвини предходното управление за това, че е закрило специализирания съд, намеквайки, че е това е направено с корупционна цел.

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024