Кой е Красимир Каменов-Къро - бизнесменът, замесен в "заговор" срещу Гешев Снимка: © Interpol

Бизнесменът Красимир Каменов-Къро е убит при атентат - за това съобщават БНТ и bTV, като информацията все още не е потвърдена официално.

55-годишният българин беше обявен за международно издирване от Интерпол с червена бюлетина в края на април тази година. Срещу него бяха повдигнати обвинения за това, че е поръчал убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който беше застрелян в София през 2022 г.

В края на март тази година Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу Каменов в "подбудителство към убийство" на бившия полицай. Убитият служител на МВР е бивш ръководител на "Криминална полиция" и е свързван с това, че разполагал с информация, че Христофорос Аманатидис - Таки е замесен в убийството на криптокралицата Ружа Игнатова.

Паралелно с това прокуратурата свърза името на Къро и с други престъпления, включително като участник в схема за търговия с влияние, която беше определена като "заговор" за сваляне от поста на полицейски началници и дори на самия главен прокурор Иван Гешев.

Именно Къро беше "главното действащо лице" в записите, които Гешев представи на пресконференция през март, за "заговора" на "олигарси и мафията" за неговото сваляне от власт. Въпреки че прокуратурата го уличи в престъпна дейност, тя така и не повдигна обвинения срещу него по този повод.

Според информация в медиите, от години Каменов е извън България и живее в Република Южна Африка, но продължава да е асоцииран с множество бизнеси в страната, сред които зеленчуковата борса в "Слатина - Къра" АД, дружество за паркинги в София, както и с концесии на плажове.

Той е един от ключовите играчи в подземния свят през последните 30 години. Бизнесменът е познат от времето на престъпната силова групировка ВИС от 90-те години, където работи със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис - Таки. Отношенията от тях обаче стават обтегнати през 2014-15 г. и от тогава те са в конфронтация.

Името на Къро се появи и в скандала покрай "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево" от 2022 г. През 2013 г. дружество, близка до бизнесмена, получава концесия на т.нар. "златен гьол" за дезинфекция на автомобили, влизащи от Турция. Формалното лице е Размиг Чакърян-Ами, който по това време се смята за доверено лице на Каменов. Впоследствие те овладяват и фитосанитарния контрол на граничния пункт, както и паркинкигте в района. Между двамата обаче настъпва разрив в отношенията и Ами успява да надделее и иззема контрола на пункта.

Името на Каменов се появи и в делото за побоя над журналиста от "24 часа" Слави Ангелов през 2020 г. като се смята, че той е поръчителят на това престъпление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024