Годината на Водния Заек: Какво да очакваме според символиката на китайския календар Снимка: © Getty Images

Пригответе се за годината на Заека - символът на дълголетието, мира и просперитета в източната култура.

Китайската Нова година ще започне на 22 януари (неделя) и ще сложи край на периода, доминиран от знака на Тигъра.

Символиката на заека предполага, че 2023-та ще е година на надежда и смяна на досегашния ритъм на тревоги и изпитания. Това е най-крехкият и деликатен знак от китайския хороскоп, който се базира на лунния календар и метафоричното приравняване на времената с характера на 12 животни - плъх, бик, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе,

2022 г. се смяташе за предопределена от динамичната природа на тигъра. Годината беше белязана и от "ян" - активният принцип според древната китайска философия, при която хората преминават през период на ентусиазъм и продуктивност, но и на неспокойствие и непреклонност.

2023 г. е характеризирана от "ин", тя би трябвало да върне възможността за размисъл, почивка и грижа за тялото и душата - като хармоничен баланс на противоположните сили в природата.

Заекът символизира комплексни качества - той е кротък, нежен и тих, но в същото време се движи бързо и е много умен.

модните колекции за годината на заека, водния заек, 2023, gucci, луксозна мода, гучи Модните колекции за Годината на заека

Способен е да се адаптира и да се защитава при опасни ситуации.

Лунната Нова година би трябвало да донесе така дългоочакваната вълна на спокойствие и увереност. Препятствията по пътя ще се преодоляват с тихо постоянство, стабилност и вътрешна сила независимо от проблемите насреща.

Годината на Заека може да крие непредсказуеми ситуации, но дава възможност на хората да не изпускат целите и приоритетите си от поглед.

2023 г. ще е годината на Водния Заек - нов 60-годишен цикъл, който придава един от петте небесни елемента към животното на годината (дърво, огън, земя, метал и вода).

Водата беше елементът и на годината на Тигъра, но природата му "ян" се свързваше с голяма динамика и вълнения.

За разлика от 2022 годината на Заека е "пъргава и елегантна" според китайската астрология. Границите на дните ще се размиват. Хората, свикнали да следват фиксирани планове, може да имат нужда от период на адаптация, докато развият "заешките си инстинкти".

В цяла Азия заекът се свързва с мира, боогатството и дълголетието. В китайската култура той се възприема като животното с най-голям късмет в зодиака и се асоциира с енергията, елегантността и красотата. Корейският фолклор представя заека като тих, умен, плодороден и успешен.

Япония също го цени високо: там той е символ на богатство, прогрес и интелект. Често срещана традиция е поставянето на талисмана maneki-neko (т.нар. привличаща котка), но с глава на заек, пред вратите на ресторанти, магазини и други обществени заведения - смята се, че фигурката ще донесе късмет и просперитет на собственика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024