Големите френски супермаркети склониха временно да замразят цените Снимка: © Pixabay

Френското правителство е сключило споразумение с големите търговци на дребно за ограничаване на цените на съществена част от хранителните продукти. Мярката се въвежда за три месеца с опция да бъде продължена, а целта ѝ е да помогне на потребителите при понасянето на инфлационния натиск.

Веригите супермаркети са се съгласили да понижат цените на широка гама хранителни продукти „до най-ниското възможно ниво“, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер, цитиран от France24. Изборът кои артикули да влязат в кошницата с намаления ще бъде по усмотрение на самите търговци.

Министърът нарече предстоящия период от април до юни „антиинфлационно тримесечие“. Разходите по инициативата ще бъдат поети от търговците на дребно, като се очаква да възлязат на „няколкостотин милиона евро“, каза още той.

Стъпката идва на фона на инфлация при хранителните продукти от 14,5% през февруари на годишна база, по данни на националния статистически институт INSEE.

Повечето големи търговски вериги се включиха в разговорите с правителството и приеха да участват в инициативата, включително Carrefour и Casino. Пазарният лидер Leclerc обаче остана настрана.

„Предпочитам да бъдем по-евтини във всички области“, заяви главният изпълнителен директор Мишел-Едуар Леклерк. Той обърна внимание, че споразумението може да „създаде впечатление, че търговците на дребно ще компенсират това (б.р. – намалените изкуствено цени), като таксуват повече за другите си продукти“.

Някои потребителски асоциации също се изказаха скептично за „антиинфлационната“ инициатива, която идва в навечерието на поредния ден на масови протести и стачки срещу плановете на правителството да реформира пенсионната система на Франция.

„Без никакви фиксирани правила за цените, така наречената „намалена цена“ всъщност може да бъде просто обичайната цена“, заяви пред AFP Оливие Андрау от асоциацията UFC-Que Choisir.

Но Льо Мер изтъкна, че избраните продукти ще трябва да бъдат маркирани с логото на „антиинфлационно тримесечие“, включващо цветовете на френското знаме. Ще има проверки на място, за да се гарантира, че търговците на дребно не притискат доставчиците си, за да компенсират недостига на приходи, каза още министърът.

Той заяви също, че през следващите месеци правителството ще започне да тества система за „чекове за храна“ за семейства с ниски доходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024