Големите корабни фирми ще избягват Суецкия канал заради атаките в Червено море Снимка: © Getty

Големите компании за товарни превози ще избягват Суецкия канал, тъй като бунтовниците хути в Йемен засилиха атаките си срещу търговски кораби в Червено море.

След германската компания Hapag-Lloyd, датската Maersk и френската CMA-CGM, в събота лидерът в бранша MSC (Швейцария/Италия) също преустанови за момента превозите си по този маршрут. "За да запази живота и безопасността на нашите моряци", обясни компанията.

MSC - най-голямата в света линия за контейнерни превози. Суецкият канал свързва Средиземно море с Червено море, което го прави най-краткия морски път между Азия и Европа. Около 10% от цялата световна търговия преминава през Червено море.

Йеменското движение хути, подкрепяно от Иран, атакува кораби, възползвайки се от ситуацията около войната в Газа. Атаките обхващат маршрута, който позволява търговията Изток – Запад (особено на петрол) и пести време и разходи за заобикаляне на Африка. В резултат на атаките застрахователните премии за военен риск са се увеличили.

Плаващи под либерийски флаг товарен кораб "MSC Palatium III" е атакуван в петък с дрон в Бабелмандебския проток край Йемен, в южния край на Червено море.

Няма съобщения за пострадали, но плавателното средство е претърпяло някои щети от пожар и е било изведено от експлоатация, се казва в изявление на MSC. Друг кораб под либерийски флаг контейнеровозът на Hapag Lloyd's "Al Jasrah" е ударен от ракета, казват американските военни.

Представители на индустрията и политици призовават за международен военен съюз, който да защитава гражданските кораби.

В петък и датската A.P. Moller-Maersk спря всичките си контейнерни превози през Баб ал Мандаб (другото име на Бабелмандебския проток) до второ нареждане. В събота същото разпоредиха и базираната в Швейцария MSC и френската корабна група CMA CGM.

Преди два дни българският кораб за насипни товари RUEN беше нападнат в Арабско море в близост до йеменския остров Сокотра. Плавателният съд плава под малтийски флаг, но е българска собственост. Според премиера при него обаче Николай Денков става дума за пиратски случай, поискан е откуп и този инцидент няма общо с другия кораб, който беше похитен от хутите в края на ноември. На борда на отвлечения товарен кораб под бахамски флаг има двама българи.

Ситуацията се влошава допълнително. Загрижеността за безопастността нараства.“, гласи изявление на CMA CGM.

Хутите нападат Ейлат в Израел

През последните седмици хутите засилиха атаките срещу корабоплаването и изстреляха дронове и ракети към Израел - в събота удариха курортния град Ейлат край Червено море - в подкрепа палестинска ислямистка групировка "Хамас", която се бори с Израел в Газа. Иран е сред симпатизантите на "Хамас".

Централното командване на САЩ съобщи, че разрушителят с управляеми ракети "Carney" е свалил 14 дрона, изстреляни от хутите в Червено море в събота сутринта.

В изявление се казва, че те са оценени като еднопосочни атакуващи дронове и са свалени без щети по корабите.

Великобритания също посочи, че един от военните ѝ кораби е свалил предполагаем атакуващ дрон, насочен към търговски кораби.

Едно от предложенията на корабната индустрия е търговските кораби да бъдат конвоирани от военни и те да отблъскват атаките с дронове и ракети.

Хутите, които управляват голяма част от Йемен, обещават да продължат атаките си, докато Израел спре офанзивата си. В петък обаче казаха, че атаките им са насочени само към кораби, които отиват към Израел.

В събота говорител на хутите каза, че групата е участвала в преговори с посредничеството на Оман с неназовани „международни страни“ относно операциите си в Червено море и Арабско море - това може да означава, че хутите може да са склонни да деескалират ситуацията.

Бабелмандебският проток е един от най-важните маршрути за глобални доставки на стоки по море. Особено важен е за транспорта на суров петрол и гориво от Персийския залив на запад към Средиземно море през Суецкия канал или близкия тръбопровод SUMED, както и на стоки, пътуващи на изток към Азия, включително руски петрол.

Повишаването на премиите за риск от война в Червено море се превръща в десетки хиляди долари допълнителни разходи за седемдневно пътуване.

MSC каза, че ще пренасочи някои товари около нос Добра надежда в южния край на Африка, макар с това компанията да добавя още дни към времето за плаване на корабите, резервирани за преминаване през Суецкия канал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024