Големите търговски вериги и AmCham призоваха за прозрачна ТВ пийпълметрия

Казусът около съмненията в достоверността на данните за телевизионните рейтинги доведе до позиция на Сдружението за модерна търговия - обединение на най-големите търговски вериги в страната, които са сред основните рекламодатели на медийния пазар.

От сдружението напомнят, че получаването на коректни и безпристрастни данни за зрителските предпочитания е сред ключовите условия за реална конкуренция между телевизиите.

"В България достоверността на тази информация от години е поставяна под въпрос от различни участници в процеса. След дълъг период, в който медии, рекламодатели и агенции работиха с два източника на пийпълметрични данни, от няколко месеца рекламната индустрия разчита на един доставчик. За съжаление, това не сложи край на съмненията в обективността на измерванията, нито на споровете по темата, които през последните месеци се задълбочиха", се посочва в позицията на Сдружението за модерна търговия.

Организацията посочва, че достоверността на пийпълметричните данни е важно изискване за прозрачност на средата и призовават за "действия към осигуряване на доверието".

"Логично е следващата стъпка да бъде мащабна дискусия, основана на най-добрите световни практики и опита, експертизата, отговорността и изискванията на всички участници в този процес – телевизионни оператори, рекламодатели, комуникационни агенции.

Вярваме, че доверието на всички заинтересовани страни следва да бъде осигурено като се гарантира безпристрастност на данните, прозрачна методология, възможност за регулярен контрол и механизми за медиация при спорове", се казва в писмото.

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава?

Междувременно, Американската търговска камара в България (AmCham) също излезе с позиция по повод предложението на bTV за възстановяването на Потребителския комитет, който да обедини всички телевизионни оператори, агенции и рекламодатели.

"Американската търговска камара в България намира за положителна и целесъобразна предложената инициатива за създаване на Комитет на индустрията (JIC), който да разработи механизъм за избор на доставчик на система за измерване на аудиторията с пълен обхват, както и да се осигури достоверност на данните с регулярни проверки", се казва в писмото на организацията, към която се причисляват близо 340 компании.

Смятаме, че само в открит и постоянен диалог между участниците на пазара, от една страна, така и с вслушване на обратната връзка и позиции на техните клиенти (рекламодатели), е постижимо изграждането на обновена система за измерване на аудиторията на българския тв-видео-уеб пазар, която разполага с акуратни и обективни данни, се казва още в позцията на AmCham.

bTV предлага пазарът заедно да одитира тв рейтингите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024