Големите търговски вериги и AmCham призоваха за прозрачна ТВ пийпълметрия

Казусът около съмненията в достоверността на данните за телевизионните рейтинги доведе до позиция на Сдружението за модерна търговия - обединение на най-големите търговски вериги в страната, които са сред основните рекламодатели на медийния пазар.

От сдружението напомнят, че получаването на коректни и безпристрастни данни за зрителските предпочитания е сред ключовите условия за реална конкуренция между телевизиите.

"В България достоверността на тази информация от години е поставяна под въпрос от различни участници в процеса. След дълъг период, в който медии, рекламодатели и агенции работиха с два източника на пийпълметрични данни, от няколко месеца рекламната индустрия разчита на един доставчик. За съжаление, това не сложи край на съмненията в обективността на измерванията, нито на споровете по темата, които през последните месеци се задълбочиха", се посочва в позицията на Сдружението за модерна търговия.

Организацията посочва, че достоверността на пийпълметричните данни е важно изискване за прозрачност на средата и призовават за "действия към осигуряване на доверието".

"Логично е следващата стъпка да бъде мащабна дискусия, основана на най-добрите световни практики и опита, експертизата, отговорността и изискванията на всички участници в този процес – телевизионни оператори, рекламодатели, комуникационни агенции.

Вярваме, че доверието на всички заинтересовани страни следва да бъде осигурено като се гарантира безпристрастност на данните, прозрачна методология, възможност за регулярен контрол и механизми за медиация при спорове", се казва в писмото.

NOVA се прехвърли на ГАРБ. Защо сега и какво може да означава?

Междувременно, Американската търговска камара в България (AmCham) също излезе с позиция по повод предложението на bTV за възстановяването на Потребителския комитет, който да обедини всички телевизионни оператори, агенции и рекламодатели.

"Американската търговска камара в България намира за положителна и целесъобразна предложената инициатива за създаване на Комитет на индустрията (JIC), който да разработи механизъм за избор на доставчик на система за измерване на аудиторията с пълен обхват, както и да се осигури достоверност на данните с регулярни проверки", се казва в писмото на организацията, към която се причисляват близо 340 компании.

Смятаме, че само в открит и постоянен диалог между участниците на пазара, от една страна, така и с вслушване на обратната връзка и позиции на техните клиенти (рекламодатели), е постижимо изграждането на обновена система за измерване на аудиторията на българския тв-видео-уеб пазар, която разполага с акуратни и обективни данни, се казва още в позцията на AmCham.

bTV предлага пазарът заедно да одитира тв рейтингите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022