Скандално расистко изказване на Гонзо: "Играч с друг цвят на кожата няма да играе за България" Снимка: © Getty Images

Техническият директор на БФС Георги Иванов - Гонзо направи смущаващо изказване в опит да обясни защо националният отбор не бива да включва натурализирани играчи, а само футболисти от България.

"В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика", обяви Иванов, с явна препратка към тимовете на Франция, Германия и др.

Изявлението му, направено по време на среща с детско-юношеските школи от Сверозападна България, провокира множество критики заради расисткото внушение.

В националния отбор вече има млади играчи като Илия Груев и Доминик Янков, които притежават не само българско, но и чуждо гражданство (германско и канадско) и въпреки това няма проблем да играят за тима.

В последните десетилетия хора като Предраг Пажин, Златомир Загорчич, Марселиньо и др., които станаха български граждани, за да могат да са част от националите.

Дори настоящият треньор на тима Младен Кръстаич е чужденец - гражданин на Босна и Херцеговина.

Проблемите на националите обаче не идват от етническия състав, а от цялостния провал на футболния мениджмънт в България, "увенчан" от несменяемото ръководство на БФС - в което от една година влиза и Гонзо.

Бившият нападател на "Левски" се оказа недоволен и от решението на клуба да отмени планираните си контролни срещи с руски отбори, след като сините фенове се възмутиха от подбора им на фона на руската военна агресия в Украйна.

"Феновете не може да определят Левски с кой отбор да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, отборът е отишъл там да се подготвя и дали ще играе с руски, украински или африкански тимове няма никакво значение", беше коментарът на Гонзо по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024