Скандално расистко изказване на Гонзо: "Играч с друг цвят на кожата няма да играе за България" Снимка: © Getty Images

Техническият директор на БФС Георги Иванов - Гонзо направи смущаващо изказване в опит да обясни защо националният отбор не бива да включва натурализирани играчи, а само футболисти от България.

"В българския национален отбор трябва да играят само българи. Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор, ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските. В някои страни това може да го има, но за мен е порочна практика", обяви Иванов, с явна препратка към тимовете на Франция, Германия и др.

Изявлението му, направено по време на среща с детско-юношеските школи от Сверозападна България, провокира множество критики заради расисткото внушение.

В националния отбор вече има млади играчи като Илия Груев и Доминик Янков, които притежават не само българско, но и чуждо гражданство (германско и канадско) и въпреки това няма проблем да играят за тима.

В последните десетилетия хора като Предраг Пажин, Златомир Загорчич, Марселиньо и др., които станаха български граждани, за да могат да са част от националите.

Дори настоящият треньор на тима Младен Кръстаич е чужденец - гражданин на Босна и Херцеговина.

Проблемите на националите обаче не идват от етническия състав, а от цялостния провал на футболния мениджмънт в България, "увенчан" от несменяемото ръководство на БФС - в което от една година влиза и Гонзо.

Бившият нападател на "Левски" се оказа недоволен и от решението на клуба да отмени планираните си контролни срещи с руски отбори, след като сините фенове се възмутиха от подбора им на фона на руската военна агресия в Украйна.

"Феновете не може да определят Левски с кой отбор да играе. Това е малко непрофесионално. Това са контроли, отборът е отишъл там да се подготвя и дали ще играе с руски, украински или африкански тимове няма никакво значение", беше коментарът на Гонзо по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024