Google Doodle откри зимния сезон на 2021-а

Днешният Google Doodle отбелязва астрономическата зима на 2021 с анимиран таралеж, който върви по снега. Графичното изображение е подобно на това от 21 юни, което също беше с таралеж, но маркираше началото на лятото. ,,Докато земята се накланя около оста си, мнозина в Южното полукълбо се подготвят за отпускане през следващите няколко месеца.. Честит първи ден на зимата!‘‘, туитнаха Google.

21 декември отбелязва зимното слънцестоене. наричано още декемврийско, хиемално или хибернално слънцестоене. Събитието се случва когато един от полюсите на Земята е наклонен на максималното му разстояние от слънцето. Това е най-късият ден с най-дългата нощ в годината.

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога.

Тази година то ще настъпи в 15.50 UTC, за България това са + 2 часа или 17.50 ч. Това е първия ден на зимата (зимно слънцестоене) в Северното полукълбо и първия ден на лятото в Южното полукълбо.

За този период, също така се казва, че отбелязва ,,раждането на слънцето“, тъй като за полукълбото, далеч от звездата, дните започват да стават по-дълги след днес, докато нощите се скъсяват. За декемврийското слънцестоене северното полукълбо е далеч от Слънцето, докато бележи началото на астрономическото лято в южното полукълбо.

Думата „слънцестоене“ произлиза от латинския научен термин „солстициум“ (solstitium). „sol“ означава слънце, a миналото причастие на „sistere“ - да се изправя. Следователно свободният превод на слънцестоене означава „слънце, което стои неподвижно“. От незапомнени времена има различни традиции и ритуали, свързани с деня.

Например в Иран хората празнуват празника ,,Ялда‘‘, който отбелязва раждането на Митра, древния бог на слънцето в предислямските времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024
Култура

Носителят на „Икар“ Севар Иванов гостува на „Сцена Централни хали“

Моноспектакъл на Севар Иванов „Кученцето се засмя“ е първото театрално представление в новото пространство за култура, Стефания Колева като сценограф гостува през август

13:54 - 24.07.2024