Google Doodle откри зимния сезон на 2021-а

Днешният Google Doodle отбелязва астрономическата зима на 2021 с анимиран таралеж, който върви по снега. Графичното изображение е подобно на това от 21 юни, което също беше с таралеж, но маркираше началото на лятото. ,,Докато земята се накланя около оста си, мнозина в Южното полукълбо се подготвят за отпускане през следващите няколко месеца.. Честит първи ден на зимата!‘‘, туитнаха Google.

21 декември отбелязва зимното слънцестоене. наричано още декемврийско, хиемално или хибернално слънцестоене. Събитието се случва когато един от полюсите на Земята е наклонен на максималното му разстояние от слънцето. Това е най-късият ден с най-дългата нощ в годината.

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога.

Тази година то ще настъпи в 15.50 UTC, за България това са + 2 часа или 17.50 ч. Това е първия ден на зимата (зимно слънцестоене) в Северното полукълбо и първия ден на лятото в Южното полукълбо.

За този период, също така се казва, че отбелязва ,,раждането на слънцето“, тъй като за полукълбото, далеч от звездата, дните започват да стават по-дълги след днес, докато нощите се скъсяват. За декемврийското слънцестоене северното полукълбо е далеч от Слънцето, докато бележи началото на астрономическото лято в южното полукълбо.

Думата „слънцестоене“ произлиза от латинския научен термин „солстициум“ (solstitium). „sol“ означава слънце, a миналото причастие на „sistere“ - да се изправя. Следователно свободният превод на слънцестоене означава „слънце, което стои неподвижно“. От незапомнени времена има различни традиции и ритуали, свързани с деня.

Например в Иран хората празнуват празника ,,Ялда‘‘, който отбелязва раждането на Митра, древния бог на слънцето в предислямските времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024