Днешният Google Doodle отбелязва астрономическата зима на 2021 с анимиран таралеж, който върви по снега. Графичното изображение е подобно на това от 21 юни, което също беше с таралеж, но маркираше началото на лятото. ,,Докато земята се накланя около оста си, мнозина в Южното полукълбо се подготвят за отпускане през следващите няколко месеца.. Честит първи ден на зимата!‘‘, туитнаха Google.

21 декември отбелязва зимното слънцестоене. наричано още декемврийско, хиемално или хибернално слънцестоене. Събитието се случва когато един от полюсите на Земята е наклонен на максималното му разстояние от слънцето. Това е най-късият ден с най-дългата нощ в годината.

По време на слънцестоенето през декември слънчевите лъчи падат в най-южната си точка - на ширина 23.44° на юг, географска ширина, известна като Тропика на Козирога.

Тази година то ще настъпи в 15.50 UTC, за България това са + 2 часа или 17.50 ч. Това е първия ден на зимата (зимно слънцестоене) в Северното полукълбо и първия ден на лятото в Южното полукълбо.

За този период, също така се казва, че отбелязва ,,раждането на слънцето“, тъй като за полукълбото, далеч от звездата, дните започват да стават по-дълги след днес, докато нощите се скъсяват. За декемврийското слънцестоене северното полукълбо е далеч от Слънцето, докато бележи началото на астрономическото лято в южното полукълбо.

Думата „слънцестоене“ произлиза от латинския научен термин „солстициум“ (solstitium). „sol“ означава слънце, a миналото причастие на „sistere“ - да се изправя. Следователно свободният превод на слънцестоене означава „слънце, което стои неподвижно“. От незапомнени времена има различни традиции и ритуали, свързани с деня.

Например в Иран хората празнуват празника ,,Ялда‘‘, който отбелязва раждането на Митра, древния бог на слънцето в предислямските времена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%