Горан Благоев е сред учредителите на новата партия на Цветан Цветанов Снимка: © Булевард България

Водещият на "Вяра и общество " по БНТ Горан Благоев влезе в състава на 89-членния инициативен комитет на новата партия "Републиканци за България", чийто основател е Цветан Цветанов.

Сред учредителите са още бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова и известният щангист Благой Благоев, който е трикратен световен шампион. Там са и братя Павел и Румен Вълневи от Чикаго, които добиха популярност като собственици на телевизия BiT.
"Искам да благодаря на нашите приятели, които живеят в САЩ, на братя Вълневи, излезли от Родопите, стигнаха до САЩ и станаха успели българи в Чикаго", каза Цветанов. В САЩ братята имат над 600 тира, хранителни магазини и др.

Друг българин, Иван Тодоров, който също живее в САЩ, е предоставил къщата си в центъра на Пловдив за офис на новия политически проект на Цветанов. "Иван Тодоров, който другата седмица трябва да си тръгне обратно към САЩ каза, че е готов да тръгне с нас. Той предостави фамилната си къща за офис в центъра на Пловдив", обясни Цветан Цветанов. В новия проект се включва и координаторът на ГЕРБ по въпросите на малцинствата в област Шумен инж. Гюнай Исмаил.

В партията на Цветанов влиза и Виктор Серафимов, който днес беше водещ на събитието. Той е доктор по международно право, и към момента е част от управителния съвет на БНТ.

Цветанов представи идеите зад новия политически проект на събрание на участниците в инициативния комитет, на което бе приета и учредителната декларация. Бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната и каза, че новата партия няма да е лидерска и да е концентрирана около един човек.

"Това е един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката“, каза Цветан Цветанов.

Според него посоката на България е Европа и стратегическо партньорство със САЩ. В програмата си ще акцентира върху съдебната система, културата и образованието, средния и малкия бизнес. Учредителното събрание на "Републиканци за България" ще се проведе на 27 септември.

Горан Благоев също говори от трибуната. Той обвини политическата класа, че се страхува да осъществи нужните за страната реформи. "България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие. Имитацията за реформи е най-големият грях на всички кабинети, управляващи в последните десет години", каза той-

"Никой няма интерес от корумпирани политици, враждебно настроена интелигенция и неработещи институции", сподели още Горан Благоев. "Пътят към доброто управление минава през дефектите на свръхперсонализираната власт, налагане на ново поколение модерни политици, с висок морал и образователен ценз. Българите заслужават не само добри доходи, а доходи, съизмерими с европейските".

Как "Борджиите" бутнаха "Вяра и общество" от летния ефир на БНТ?

През юни "Вяра и общество" на Горан Благоев изненадващо бе свалено от ефир с решение на програмния директор на БНТ 1 Ивайло Огнянов. Генералният директор Емил Кошлуков упрекна критичната позиция на журналиста спрямо политическите и финансовите обвързаности на Светия Синод. В края на август обаче стана ясно, че Благоев ще продължи да води предаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023