Горан Благоев: Кръгът на митрополит Николай е дал гласове на проруските кандидати за патриарх

Поне 4-5 от деветте гласа в подкрепа на проруските кандидати за Български патриарх са дошли от митрополити, които се причисляват към кръга на Николай Пловдивски.

Това може да е "предупреждението" на митрополит Николай, който си направи самоотвод от избора: "Елате да видите кой ще ви сложа за патриарх, след като не искахте мен".

Това коментира журналистът Горан Благоев - дългогодишен наблюдател на Българската православна църква. Благоев цитира вътрешна информация от Синода, ден след като бяха излъчени трима кандидати за престола на покойния патриарх Неофит.

Двама от тях, според Благоев, са отявлено проруски настроени - става дума за Ловчанския митрополит Гавриил и Видинския Даниил.

И за двамата са гласували 9 души, но едва след 30-то и 42-ро поредно гласуване, т.е. с трудно събрано мнозинство на ръба на задължителния минимум за кандидатура.

"Те излязоха с позиция срещу действията на Вселенския патриарх Вартоломей да признае независима църква в Украйна - нещо, което православните канони повеляват на дадена територия. След като има независима украинска държава, трябва да има и самостоятелна украинска църква", каза той в интервю за bTV.

Третият кандидат - Григорий Врачански - се смятал за равноотдалечен от процариградското и проруското лоби, но според Благоев, "балансьорът" също клони към Русия.

Финалният избор ще бъде направен от патриаршеския избирателен събор на 30 юни.

Благоев представи своя версия, според която митрополит Николай ще направи всичко възможно Григорий да стане патриарх, въпреки че косвено е подпомогнал да бъдат номинирани Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

Ако това се случи, Врачанската митрополия също ще трябва да избере нов архиепископ, а това ще даде възможност на Николай да получи още една позиция на влияние в Синода, коментира още журналистът.

Той изрази песимистична прогноза за бъдещето на БПЦ без силна и авторитетна личност начело. Благоев даде пример с активната работа на Румънската православна църква с хората.

"Когато Путин нахлу в Украйна, спомнете си как украинските бежанци бяха посрещнати на границата в Румъния от доброволци на неправителствени организации, но и от многобройни православни свещеници. Това в България не се случи", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024