Горан Благоев: Кръгът на митрополит Николай е дал гласове на проруските кандидати за патриарх

Поне 4-5 от деветте гласа в подкрепа на проруските кандидати за Български патриарх са дошли от митрополити, които се причисляват към кръга на Николай Пловдивски.

Това може да е "предупреждението" на митрополит Николай, който си направи самоотвод от избора: "Елате да видите кой ще ви сложа за патриарх, след като не искахте мен".

Това коментира журналистът Горан Благоев - дългогодишен наблюдател на Българската православна църква. Благоев цитира вътрешна информация от Синода, ден след като бяха излъчени трима кандидати за престола на покойния патриарх Неофит.

Двама от тях, според Благоев, са отявлено проруски настроени - става дума за Ловчанския митрополит Гавриил и Видинския Даниил.

И за двамата са гласували 9 души, но едва след 30-то и 42-ро поредно гласуване, т.е. с трудно събрано мнозинство на ръба на задължителния минимум за кандидатура.

"Те излязоха с позиция срещу действията на Вселенския патриарх Вартоломей да признае независима църква в Украйна - нещо, което православните канони повеляват на дадена територия. След като има независима украинска държава, трябва да има и самостоятелна украинска църква", каза той в интервю за bTV.

Третият кандидат - Григорий Врачански - се смятал за равноотдалечен от процариградското и проруското лоби, но според Благоев, "балансьорът" също клони към Русия.

Финалният избор ще бъде направен от патриаршеския избирателен събор на 30 юни.

Благоев представи своя версия, според която митрополит Николай ще направи всичко възможно Григорий да стане патриарх, въпреки че косвено е подпомогнал да бъдат номинирани Гавриил Ловчански и Даниил Видински.

Ако това се случи, Врачанската митрополия също ще трябва да избере нов архиепископ, а това ще даде възможност на Николай да получи още една позиция на влияние в Синода, коментира още журналистът.

Той изрази песимистична прогноза за бъдещето на БПЦ без силна и авторитетна личност начело. Благоев даде пример с активната работа на Румънската православна църква с хората.

"Когато Путин нахлу в Украйна, спомнете си как украинските бежанци бяха посрещнати на границата в Румъния от доброволци на неправителствени организации, но и от многобройни православни свещеници. Това в България не се случи", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Саид Насрала е ликвидиран, твърди Израел (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024
Спорт

Д-р Смакки - треньорът, който лекува с вдъхновение (и горене на много калории)

За връзката между депресията, спортът и доброто психично здраве, разказва д-р Смаки, давайки своя личен пример за това как спорта се превръща в страст и спасение.

09:02 - 28.09.2024