Горанов отвърна на Петков за списъка: Не могат да ме задържат заради някакви твърдения Снимка: © NOVA TV

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов отговори на Кирил Петков ден след като премиерът обяви, че той е едно от имената в списъка с 19 души, свързани с корупционни практики в България.

В интервю за Нова ТВ Горанов заяви, че се „претопляла“ тема, която била актуална в началото на 2020 г. – за срещите му с Васил Божков в Министерството на финансите и за информацията, че бизнесменът с интереси в хазарта е ощетил държавата със 700 милиона лева заради променено законодателство.

"Ирационални са очакванията на премиера да ме задържат заради някакви твърдения", каза Горанов и определи списъка за "социален експеримент".

Кирил Петков търси български специалисти от чужбина за разследванията на новата КПКОНПИ

„Какво стана, като се разбра, че има проблеми с Божков? Той се укри, той трябва да е в списъка на Петков“, каза бившият министър. Попитан обаче защо прокуратурата не си е свършила работата още тогава спрямо него, той отвърна, че „тя няма какво повече да направи от това да разследва и да вземе обяснение от лицата, свързани с тези случаи“.

„Прокуратурата не се е отказала, води проверка по казуса. Премиерът трябва да знае, че по сигнал на БОЕЦ са разпитани лица, разпит е проведен с министъра на финансите Горанов няколко пъти в прокуратурата. Премиерът и списъкът му представляват кризисен пиар“, смята Горанов.

В събота пред Нова ТВ Петков заяви: „За Владислав Горанов, питаме дали по информацията от Васил Божков, че лично са му носени пари, е направено всичко за разследването. Не казваме дали е виновен или не, а ако имаме свидетел, какво е направила прокуратурата по тази тема?".

„Не съм засегнат от това, че Кирил Петков претопля една тема, която към 2020 е актуална - обвиненията на Божков към Борисов, Горанов, Менда Стоянова и други хора. Разочарован съм, че министър-председателят толкова лековато борави с факти и с темата за разделението на властите“, твърди бившият финансов министър, като допълни, че проверката на спецпрокуратурата не била прекратена.

Горанов и ГЕРБ са обвинявани, че са разпъвали „чадър“ над Божков, а самият бизнесмен, който е с 19 обвинения и се намира в Дубай, заяви, че е носел кеш на Горанов в Министерството на финансите. Така, според думите му, си плащал „такса спокойствие“.

„Това е история от 2013 г., защото през 2014 дори не е имало облагане на хазарта заради пропуски в законодателството. Твърдението, че някой целенасочено го е променил в полза на Божков, не е вярно. Комисията по хазарта през 2014 стартират с определени правила за съответната игра и те продължават за всички години, докато не получихме сигнал от неговия бизнес партньор (б.а. – Цветомир Найденов). Тази комисия е от представители на различни институции – МВР, ДАНС, Министерство на правосъдието, тя е колективен орган. За съжаление, министърът на финансите няма възможност да контролира и сменя решенията на комисията. Сменили са се трима ръководители на комисията оттогава, това е провал на държавата, който ще се разследва“, обясни Горанов своята теза.

Той не отрече, че разговорите, разпространени от Божков, са с негово участие. „Възможно е. Със сигурност сме си говорили неведнъж, не го отричам. Той беше сериозна фигура в хазартния бизнес, но винаги сме говорили за промени в законодателството за целия хазартен бизнес и за промяната в механизма на рекламата – и двете не се случиха. В Министерството на финансите се срещахме“.

Горанов твърди, че не вземал пари от Божков: „Не, не ми е предлагал“. Нямал представа и коя е Мата Хари, за която се твърди, че е направила снимките с пачките и кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов. „Може да е колаж“, коментира бившият министър.

Според него Делян Пеевски заслужавал да е в Народното събрание, защото „всеки, който получи подкрепата на гражданите, има място в парламента“.

Той коментира и темата с автомобила, който е лизингован на негово име и издирван от „Интерпол“. С колата Горанов успя да мине сръбската граница в края на 2021, като беше допуснат от граничните полицаи, без да бъде спрян. В момента тече проверка. „Колата не е моя, аз съм ползвател на лизинг. Второ, не е открадната, а обявена за издирване. Експертизата на ГДНП показа, че автомобилът не е манипулиран. Как може да повдигнат обвинение на един ползвател? За мен казусът ще приключи в рамките на производството“, каза Горанов.


Горанов на разпит в МВР: Занимаваме се със зрелища, хляб явно няма да има


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023