Огромен пожар в Струмяни, горят големи площи от Малешевската планина Снимка: © Getty Images

Жителите на Кърпелево и Цапарево са евакуирани заради големия пожар в община Струмяни. Пламъците се издигат много нависоки и се виждат от магистрала Струма.

По думите на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев пожарът е на голям фронт - горят над 20 000 декара гора между селата Цапарево и Микрево.

"Гори горски масив, който е над 20 хиляди декара между селата Цъпраево и Микрево. Към настоящия момент се изграждат просеки около село Цапарево, като също така село Цапарево и село Кърпелево са евакуирани. Една част от хората от село Цапарево в момента се товарят на автобуси и ще бъдат придвижени до село Микрево. Създадени са условия за всички тях да пренощуват в Община Сандански", каза на брифинг Кангалджиев.

Той добави още, че над 23 автомобила на "Пожарна безопасност и защита на населението“ работят за овладяване на ситуацията, както и горски служители, екип аварийната служба към Столична община, доброволци и военнослужещи. В сряда вечерта редица от пожарни коли се придвижваха към горящите зони.

Пренасочени от границата ни са и френските самолети за обливане на пламъците. Самолетите, изпратени от Франция по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС, вече се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, но след появата на новата рискова зона, те бяха ангажирани и там.

Селата Струмяни, Микрево и Драката, които са непосредствено до пожара, в момента са без вода поради ремонт на водопровод.

По първоначална информация пожарът е тръгнал от землището на Сливница.


Пожар край София Пожар горя в подножието на Витоша (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024