Граничният пункт между Газа и Египет отвори за хуманитарна помощ, но затвори само след три часа Снимка: © Getty Images

Граничният пункт "Рафах" между Египет и Газа беше отворен днес, за да може първият конвой от камиони с хуманитарна помощ да влезе в обсадената ивица.

След седмица на интензивни преговори с участието на САЩ, Израел, Египет и ООН най-накрая 20 египетски камиона с медицински материали бяха пропуснати да влязат в Газа. Три часа по-късно обаче пунктът отново беше затворен.

Израелското правителство изтъкна, че ще иска да види доказателство, че помощите са пристигнали успешно и не са били отклонени от "Хамас", преди да разреши по-нататъшни доставки. Според неназован служител на ООН, цитиран от британския вестник "Гардиън", следващия конвой с помощи може да премине най-рано в понеделник.

ООН приветства отварянето на пропускателния пункт Рафах, макар и за кратко. Това е първото отваряне на границата между Египет и Газа от началото на войната в Израел.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифит заяви, че доставката на хуманитарната помощ идва след "дни на дълбоки и интензивни преговори", като добави, че хуманитарната ситуация в Газа "е достигнала катастрофални нива".

"Убеден съм, че тази доставка ще бъде началото на устойчиви усилия за осигуряване на основни доставки - включително храна, вода, лекарства и гориво - за населението на Газа по безопасен, надежден, безусловен и безпрепятствен начин", заяви Грифит.

"Народът на Газа е преживял десетилетия на страдания. Международната общност не може да продължава да ги разочарова", допълни той.

Египетските власти съобщават, че пропуснатите камиони ще доставят храна, вода и лекарства, но не и гориво. Палестински говорител на граничния пункт е цитиран от CNN да казва, че камионите с помощи нямат "достатъчно" запаси дори за едно училище в Газа. Тези твърдения обаче не могат да бъдат проверени към този момент.

Условията за хората в ивицата Газа се влошават на фона на продължаващата война. Хуманитарните организации там предупреждават, че болниците са почти без гориво.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства отварянето на граничния пункт като "важна първа стъпка" за облекчаване на "страданията на невинни хора".

"Благодаря на всички участници, които направиха това възможно", написа тя в публикация в социалните си мрежи в събота.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024