Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

Множество граждани излязоха на протест, за да изразят недоволството си срещу връщането на хартиените бюлетини. Промяната в Изборния кодекс беше гласувана малко по-рано в четвъртък с подкрепата на т.нар. "хартиена коалиция" в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП. С нея гласуването на следващите избори окончателно ще бъде смесено - с хартия или с машини в големите секции.

Протестът започна в 18:30 часа и е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора и затворено за автомобили.

Протестиращите слушат на високоговорители продължаващите в парламента дебати около изменението на Изборния кодекс. Те скандират срещу хартиения вот и "Мафията вън!". При тях по време на почивката се присъединиха и депутатите от ПП и ДБ.

"Искаме реформаторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме", заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред събралите се хора.

Пред тях говори и съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той посочи, че "всяка малка победа" е победа "за демократичното развитие" на страната и определи като такава провала с предложението на ДПС за сканиращите машини.

"Ще се борим тази вечер докогато трябва. Няма да допуснем да откраднат вашия глас, да откраднат данъците на всички вас", каза Петков.

Още по темата с промените в Изборния кодекс:

Обрат в пленарната зала: машините остават, ще има смесено гласуване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023