Григор Димитров победи световния №4 и отива на четвъртфинал Снимка: © Getty

Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на АТР 500 турнира в Пекин. Най-добрият български тенисист надира световния №4 Холгер Руне с 6-3, 7-5.

Българинът проведе срещата на много високо ниво, като беше почти перфектен на сервис и много агресивен при посрещане.
В първия сет бившият №3 поведе с 4-0 и въпреки че се стигна до 4-3, той влезе в нова серия от поредни геймове и затвори частта в своя полза. След почивката и двамата тенисисти бяха по-ефективни, когато подават, но Руне не издържа точно в края.

32-годишният хасковлия и 20-годишният датчанин се срещнаха за втори път в професионалния тур, след като през юли скандинавецът се наложи след обрат в 4 сета на 1/8-финалите на "Уимбълдън". Този път Григор се възползва от целия си опит и наличен технически арсенал и не позволи на младия си съперник да се върне в мача.

За Григор Димитров това е 16-а победа срещу играч от Топ 5 във вече 65 такива изиграни мача. Последният му успех срещу някой от петимата водещи тенисисти в ранглистата към съответния момент беше през октомври 2021 г. срещу тогавашния №2 Даниил Медведев на 1/8-финалите от "Мастърс" в Индиън Уелс.

Срещу състезатели от Топ 10 пък най-добрият българин в историята има общо 35 спечелени от 115 срещи. Предишната му такава победа беше срещу световния №10 Франсис Тиафоу на "Уимбълдън" през лятото.

Следващият съперник на Димитров е Яник Синер. Италианецът, който е под №6 в схемата в китайската столица, се справи по-рано днес с лекота с Йошихито Нишиока - 6:2, 6:0.

Ето я и хронологията на мача:

Григор започна мача по възможно най-добрия начин и реализира ранен брейк. Веднага след това затвърди без затруднения - 2-0.
Първата ни ракета имаше видимо превъзходство в началото и успя да го материализира по възможно най-добрия начин. В третия гейм стигна до аванс от 15-40, като Руне спаси двата поредни брейкбола, но продължи да има проблеми, Димитров стигна до нов шанс и направи брейк - 3-0.

Българинът записа още един комфортен сервис гейм за 4-0, но постепенно Руне започна да намира играта си. Датският тенисист откри сметката си - 1-4, а в следващия гейм поведе с 15-40 и реализира първата си точка за пробив в мача - 2-4.

С напредването на двубоя нивото на световния №4 много се промени. Ударите му станаха по-остри, а постоянството и агресията му се вдигнаха. В осмия гейм Холгер Руне стигна до точка за връщане и на втория пробив, но Димитров успя да се измъкне и да поведе 5-3.

Димитров отговори, поемайки контрола от основната линия в деветия гейм, когато направи пробив, за да затвори сета в своя полза - 6-3.

В първите три гейма от втория сет подаващите не загубиха точка, като Григор водеше с 2-1 на първата пауза.

Първата ни ракета сервираше на много високо ниво, което позволяваше да печели бързи точки и да държи под напрежение съперника си. Българинът имаше успеваемост от 86% на първи сервис и 86% на втори - 4-3.

Григор държеше много високо ниво и стигна поне до тайбрек - 6-5, без да дава шанс на Руне за нещо повече, когато подава.
Сервирайки за оставане в срещата, световният №4 се поддаде на напрежението, а Димитров се възползва от шанса си - 7-5.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024