Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

"Тук пак ще има паметник" - този надпис беше изписан от Мая Манолова, Ваня Григорова и Георги Кадиев върху оградата около демонтирания Паметник на съветската армия в София на 9 май.

Денят на Европа, който в Русия се чества като Ден на победата, съвпадна и с деня преди началото на предизборната кампания в България.

Тримата се явяват на вота и за народни представители, и за евродепутати.

"С всички законови средства ще ги принудим да го възстановят наново и да го качат на постамента, откъдето го свалиха незаконно. Ще има потърсена отговорност за всички вандали, за всички талибани от партиите на сглобката", обяви Мая Манолова пред журналисти под силния дъжд в София.

Двете с Григорова опитваха и да поставят червени рози между ламарините на огражденията пред ПСА - мястото, което традиционно привличаше русофилите за отдаване на почит към съветската армия.

Междувременно руският посланик Елеонора Митрофанова се появи на честванията на 9 май пред Братската могила в кв. "Лозенец", сред червени знамена със сърп и чук и хора с тениски с надпис "СССР".

Въпреки официалната забрана на шествието на т.нар. Безсмъртен полк, няколко десетки души с едноименен транспарант все пак се излязоха по улиците на София.

Част от тях се засякоха и разговаряха с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, които полагаха цветя пред Паметника на незнайния воин в центъра на столицата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спасителни екипи издирват президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обновена)

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024