Ваня Григорова ще оспорва резултатите за кмет на София пред съда Снимка: © Булевард България

Загубилият изборите кандидат-кмет на София Ваня Григорова ще оспорва пред съда резултатите от балотажа в неделя. Това стана ясно на пресконференция на нейния щаб.

"Аз ще съм първата, която ще поздрави г-н Васил Терзиев, ако или когато съдът реши, че тези резултати и начинът, по който бяха постигнати, са законосъобразни", заяви кандидатът на местната коалиция "БСП за България".

Тя изтъкна, че на първи тур е успяла да се пребори с едната коалиция в управленската "сглобка" в лицето на ГЕРБ, но малко не ѝ е достигнало да се пребори и с кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България" - Васил Терзиев.

"Надеждата остава жива, а свободата е на една ръка разстояние. На една ръка разстояние означава между 3 и 5 хил. гласа", допълни Григорова.

Според официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) близо 4 хил. гласа е разликата между двамата кандидати. Малко по-рано през деня Терзиев беше официално избран за следващия кмет на столицата с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), което екипът на Григорова ще оспорва.

Самата тя изтъкна, че води пред Терзиев в 13 от всички 24 райони в София и ги изброи: Люлин, Надежда, Овча купел, Връбница, Красна поляна, Илинден, Сердика, Подуяне, Искър, Нови Искър, Банкя, Кремиковци, Панчарево.

"Това са на практика всички големи жилищни райони с изключение на някой части от "Младост". Ние дадохме надежда на много хора, че София може да бъде различна и до последно ще се борим за всеки глас, така както го заявихме в началото на кампанията. За нас всеки софиянец е важен", допълни тя.

Председателят на БСП-София Иван Таков заяви, че щабът на лявата кандидатка ще предприеме тези съдебни действия, тъй като подкрепата, която са получили от софиянци, ги "задължава" да направят това.

"Заради тази надежда, която им дадохме нямаме право да се отказваме. Ще водим битка за всеки глас. Няма да позволим победата да ни бъде открадната", каза Таков.

Екипът на Григорова ще оспорва решението за избора на Васил Терзиев с две тези. Единият от тях е, че машините за гласуване са удостоверени неправомерно. Твърденията бяха представени от бившия зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов, който е част от щаба. Той показа снимка от сайта на Министерството на електронното управление (МЕУ), на която върху екран имало публикуван хеш кода на машините. Кирилов обясни, че на нея пише какъв е хеш кодът и че с текст на английски език е изписано, че той не може да бъде валидиран.

Останалите аргументи по тази теза бяха свързани с вече решени проблеми. Кирилов добави, че в удостоверяването на машините за първи тур липсва подпис на министъра на електронното управление, макар той да не липсваше при процедурата за балотажа. Той се позова и на проблеми с машините в София, където на места те са издавали по една бюлетина вместо по две (за избор на кмет на община и за кмет на район). Този проблем беше забелязан от ЦИК още в деня на балотажа и изборният орган изпрати указания до Общинските избирателни комисии какво да правят в подобни ситуации.

Другата теза, с която щабът на Григорова оспорва резултатите в София, са допуснати грешки в протоколите. По думите на Коцев няма контрол върху ръчното нанасяне на протоколите.

"Предвид така изнесените данни смятаме, че има достатъчно доказателства да бъдат оспорени резултатите. Само с машини на изборите вчера са гласували близо 200 000 души, които значи, че ако машините не са удостоверени надлежно, имаме един проблем, а с протоколите имаме още един проблем", заяви Кирилов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024