Груби подигравки на Костадинов с Лорер превърнаха дебата за НЗОК във фарс

Дебатът за избор на подуправител на НЗОК се превърна в грозен театър, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов реши да изнесе скеч от трибуната на парламента на гърба на Даниел Лорер.

Последва още по-груба размяна на реплики между ПП-ДБ, "Възраждане", ГЕРБ и ИТН, след която председателят на Народното събрание Росен Желязков наложи две наказания "забележка" на Коста Стоянов и Тошко Йорданов за обиди като "морални боклуци" (към Атанас Атанасов) и "долен лъжец" (към Искрен Митев).

Всичко започна от Костадинов, който си беше приготвил "виц" за подигравка с Даниел Лорер - ни в клин, ни в ръкав по отношение на основната тема на дебата, спорния избор на подуправител на НЗОК.

Костадинов обяви, че имало една "обществено приемлива фигура, доказан професионалист и човек, който разбира от всичко", който може да се заеме и с управлението на Здравната каса и посочи депутата от ПП.

"Има и други позиции, които са доста парливи - например БФС. Г-н Лорер, поемете отговорността, цяла България знае, че си търсите работа, поемете БФС. В краен случай, поемете касата, а жена Ви ще поеме БФС", каза Костадинов, докато забавляваше съпартийците си.

Даниел Лорер не му остана длъжен, като подчерта, че "Възраждане" пряко съдействат на ГЕРБ и ДПС за избор на спорна кандидатура за НЗОК - в противоречие на твърденията си, че са пълна опозиция на властта.

"За разлика от "Възраждане", които отчаяно се опитват с грозен хумор и лични нападки да скрият предателството към българските граждани, което предстои да направят.

След много шум и лични нападки срещу моето семейство, "Възраждане" смятат да оставят този проблемен подуправител да бъде избран, като не гласуват.

Това е тяхната стратегия, и целият шум, който вдигат, е един тъжен опит тоав да не стане ясно. Няма как да се скрите зад лични нападки и зад моето семейство. Потърсете в собствената си съвест как ще станете параван на един грешен избор", каза Лорер.

Парламентарният дебат продължи с размяна на реплики, като Явор Божанков отговори на тона на Костадинов с напомняне за "изгодните му имоти" и "усвояване на грантове" от страна на съпругата на лидера на "Възраждане".

Тома Биков (ГЕРБ) излезе не за да защитава честта на колегите си от ПП-ДБ, а да продължи да налива масло в огъня, като ги обвини в "мискинлъци, безпардонен партизанлък, кадруване и некомпетентност", заради които "сме на път да катастрофираме заедно".

Взаимните обвинения в лъжа продължиха с "дуел" между Костадин Ангелов и Искрен Митов, когото Коста Стоянов обяви за "долен лъжец, който говори само глупости от трибуната".

В типичния си стил думата взе и Тошко Йорданов, който изля лавина от ругатни по адрес на ПП: "С безкрайна наглост взехте гласовете на ГЕРБ и ДПС и управлявате заедно. К'во искате от опозицията, я си се събирайте, разглабяйте, сглабяйте. Предложихте абсолютен некадърник за шеф на НЗОК и те ви го гласуваха с целия си акъл. Тогава го направихте с гласовете на ДПС и ГЕРБ, сега ще преглъщате всичко, което подадат, защото сте се оженили за тях, но сте булката".

Репликата на Атанас Атанасов към ИТН, че "народът ви беше дал властта и вие я изритахте", беше последвана от включване на Йорданов, който нарече ПП и ДБ "морални отпадъци" за това, че са направили коалиция с ГЕРБ, каквато ИТН отказали навремето.

Атанасов все пак напомни на опозицията, че "Не сте длъжни на нас да ни гласувате (срещу кандидата на ГЕРБ за подуправител на НЗОК), а трябва да гласувате заради хората, които са ви пратили тук".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024