ГВА поиска WizzAir да спре със закъсненията и отмяната на полети в България Снимка: © Getty Images

Нискотарифната авиокомпания WizzAir трябва да представи спешен план за недопускане на закъснения и отмяна на полети от / до България.

Новината идва след среща на директора на "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) Анелия Маринова и представители на унгарското ръководство на превозвача.

По данни на ГВА - от началото на 2023 г. са получени над 500 жалби от пътници на WizzAir заради отменени или прекомерно закъснели полети, т.е. със забавяне от над 2 часа.

Над 200 от тези жалби не са били обработени от авиокомпанията, твърдят от ГВА, като от WizzAir обясняват този пропуск с "грешка в информационната система".

Един от случаите на конфликти между пътниците и авиокомпанията стана известен през месец май, когато пасажерите на полет от Абу Даби отказаха да слязат от самолета, след като заради дълго закъснение преди излитането екипажът е изпуснал графика на летище София и се наложи да кацне във Варна.

За месец юли 2023 г. има 38 отменени полети от летищата в България, като 69 са изпълнени с извънредно закъснение.

От ГВА са се договорили с WizzAir да започнат редовни срещи с цел "навременен обмен на информация" и да разгледат предложените в бъдещия план мерки за справяне със ситуацията на летищата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024