Хаджигенов: Ако цената за сваляне на Гешев е да говорим с ДПС, ще разговаряме с тях за третия мандат Снимка: © Булевард България

Депутатът от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Николай Хаджигенов допусна разговори с ДПС за съставяне на редовно управление, ако това е „цената“ да бъде свален главният прокурор Иван Гешев.

Третият мандат за съставяне на редовен кабинет трябва да бъде връчен от президента Румен Радев до петък, 27 август, на избрана от него партия.

"И с ДПС трябва да се говори - независимо дали ни харесва, както и с БСП, но не е така с ГЕРБ. С партията на диктатора не правим нищо, освен да ги ликвидираме лека-полека по законен начин. Ние сме в политиката, за да ги няма ГЕРБ, с тях не правим нищо", коментира Хаджигенов пред БНР.

Според него конституционно мнозинство не е възможно без гласовете на ДПС, но в същото време "те са невъзможен партньор за управление".

"Знам чий е Гешев и кой е Делян Пеевски, но конституционно мнозинство не е възможно без ДПС. И ако цената да махнем Гешев сега и да започнем разгърната правосъдна реформа, е да говорим с ДПС, ще говорим с ДПС", каза Хаджигенов.

"Всяка минута, в която Гешев е главен прокурор, е зло и трябва да положим всички усилия той да бъде махнат максимално бързо. ДПС са на ръба да се откажат от Гешев, той е сериозен, полезен инструмент, но отдавна изчерпан. А ДПС знаят кога един артист се превръща в статист", заяви депутатът от ИБГНИ и даде пример с Делян Пеевски, който попадна под санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и "изчезна и последния месец почти не се споменава никъде".

Председателят на правната комисия: Зад дипломатичната учтивост на Гешев се чу: "Не ме викайте повече"

„Има такъв народ“ отказва да участва в преговорите за третия мандат след проваления проектокабинет с премиер Пламен Николов, но според Хаджигенов шансовете за правителство са „добри“. Той твърди, че кабинет с третия мандат трябва да се състави от „партиите на промяната“ и най-добрите служебни министри.

"Явно с "Има такъв народ" тепърва ще трябва да говорим още много. С експертите им нямаме проблем, именно на експертно ниво ние искаме едно и също. На политическо ниво трябва да водим разговори на високо равнище", каза Хаджигенов и заяви, че дискусии с ИТН ще започнат „на секундата“, щом Радев връчи третия мандат.

Президентът отказа да каже на коя партия ще го даде. В неделя той коментира пред журналисти в Тополовград, че ще се бави до последно и очаква „ясен сигнал от партиите“. „Ако искаме успех, трябва да постигнем компромис. Тази дума е изчезнала някъде“, заяви държавният глава.

Радев каза, че „всички опции за третия мандат са възможни“. „Аз очаквам ясен сигнал, много ясна заявка от партиите – не към мен, а към хората, към гражданите. Сигнал, че са в състояние и ще сформират устойчиво управленско мнозинство“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024