Председателят на правната комисия: Зад дипломатичната учтивост на Гешев се чу: "Не ме викайте повече" Снимка: © pp-itn.bg

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-ото Народно събрание - Андрей Михайлов от ИТН – твърди, че изслушването на Иван Гешев е доказала "безконтролността на съдебната власт".

"Зад маската на дипломатична учтивост стоеше едно нещо: "Не смейте да ме викате повече в комисията по правни въпроси". Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, за да не можете вие да ме призовавате повече на такъв тип изслушвания в парламента“, разтълкува думите му Андрей Михайлов в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

На 19 август Гешев все пак се яви в комисията в НС след два отказа, за да отговаря за полицейското насилие над протестиращи граждани от 2020 г. Той обаче заяви само, че няма „нито задължението, нито правомощията" да контролира конкретни досъдебни производства и да знае информацията по тях.

Иван Гешев все пак се яви в парламента за дебата за полицейското насилие

Главният прокурор предупреди още в началото на заседанието, че смята да атакува пред Конституционния съд разпоредбата в правилника на НС, която дава възможност на депутатите да го канят за обсъждане на дейността на прокуратурата.

"Това, което ни каза Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата. В България всички власти произтичат от народа - освен съдебната власт - и има риск тя да се превърне в самостойна и безконтролна. Властите са разделени да се балансират, контролират взаимно, а тук възниква въпросът защо ни е главен прокурор, който е само административен ръководител и нищо не може да каже на народните представители", заяви още Михайлов.

Той каза, че тази разпоредба, която сега Гешев ще атакува в КС, е била предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров през 2017 г. – с цел „да се споделят проблемите“ с Народното събрание.

От държавното обвинение обявиха, че са образували 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тях се е стигнало до по-задълбочено разследване. Кадрите от побоя над протестиращи шокираха председателя на парламента Ива Митева, която свика извънредно заседание и депутатите се извиниха на младежите, а Николай Хаджигенов сезира главния европейски прокурор Лаура Кьовеши.

"За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време - през миналото лято - те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи“, каза Андрей Михайлов.

Депутатът от ИТН добави още, че водещ приоритет в правната комисия са промените в законодателството за премахване специализираните съдилища и прокуратура.

"Ще опитаме в комисията да приемем промени в Закона за съдебната власт за премахване на специализирания съд и специализираната прокуратура. Каквото сме казали, правим го, то е в нашата програма и ще направим всичко по силите си това обещание да се случи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024