Снимка: © pp-itn.bg

Председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси в 46-ото Народно събрание - Андрей Михайлов от ИТН – твърди, че изслушването на Иван Гешев е доказала "безконтролността на съдебната власт".

"Зад маската на дипломатична учтивост стоеше едно нещо: "Не смейте да ме викате повече в комисията по правни въпроси". Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, за да не можете вие да ме призовавате повече на такъв тип изслушвания в парламента“, разтълкува думите му Андрей Михайлов в интервю за „Неделя 150“ по БНР.

На 19 август Гешев все пак се яви в комисията в НС след два отказа, за да отговаря за полицейското насилие над протестиращи граждани от 2020 г. Той обаче заяви само, че няма „нито задължението, нито правомощията" да контролира конкретни досъдебни производства и да знае информацията по тях.

Иван Гешев все пак се яви в парламента за дебата за полицейското насилие

Главният прокурор предупреди още в началото на заседанието, че смята да атакува пред Конституционния съд разпоредбата в правилника на НС, която дава възможност на депутатите да го канят за обсъждане на дейността на прокуратурата.

"Това, което ни каза Гешев, е абсолютната самодостатъчност на прокуратурата. В България всички власти произтичат от народа - освен съдебната власт - и има риск тя да се превърне в самостойна и безконтролна. Властите са разделени да се балансират, контролират взаимно, а тук възниква въпросът защо ни е главен прокурор, който е само административен ръководител и нищо не може да каже на народните представители", заяви още Михайлов.

Той каза, че тази разпоредба, която сега Гешев ще атакува в КС, е била предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров през 2017 г. – с цел „да се споделят проблемите“ с Народното събрание.

От държавното обвинение обявиха, че са образували 15 преписки във връзка със случаи на полицейско насилие в периода 1 юли - 30 септември 2020 г., но само в три от тях се е стигнало до по-задълбочено разследване. Кадрите от побоя над протестиращи шокираха председателя на парламента Ива Митева, която свика извънредно заседание и депутатите се извиниха на младежите, а Николай Хаджигенов сезира главния европейски прокурор Лаура Кьовеши.

"За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време - през миналото лято - те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи“, каза Андрей Михайлов.

Депутатът от ИТН добави още, че водещ приоритет в правната комисия са промените в законодателството за премахване специализираните съдилища и прокуратура.

"Ще опитаме в комисията да приемем промени в Закона за съдебната власт за премахване на специализирания съд и специализираната прокуратура. Каквото сме казали, правим го, то е в нашата програма и ще направим всичко по силите си това обещание да се случи", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.