Хафизе Еркан от фалиралата First Republic – първата жена начело на централната банка на Турция Снимка: © Getty Images: Хафизе Еркан

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи Хафизе Гайе Еркан за нов управител на централната банка на мястото на Сахап Кавчоглу. Името ѝ напоследък се свързва с фалиралата по-рано тази година регионална американска банка First Republic Bank, но по-важното, върху, което акцентират анализаторите, е, че изборът ѝ може да означава връщане към по-традиционна парична политика.

43-годишната Еркан става петият управител на централната банка за последните четири години.

С кариерата си в Ню Йорк тя си спечели репутацията на „твърда, умна и ефективна“, каза Катрин Уайлд, главен изпълнителен директор на организацията с нестопанска цел Partnership for New York City, където Еркан някога е била директор. „Тя със сигурност не е човек, който може да бъде повлиян.“

Тя ще замени на поста покорния на Ердоган Сахап Кавджъоглу, който нито веднъж не се отклони от неортодоксалната политика на Ердоган за намаляване на лихвите от 2021 г. насам – въпреки скока на инфлацията до 24-годишен връх от над 85% миналата година.

Запознати твърдят, че Еркан е била сред „малкото кандидати“ за наследник на настоящия шеф на банката. След като името ѝ започна да се спряга упорит, то в крайна сметка бе официално обявено с указ в Държавен вестник. С това завършва преобразяването на висшия икономически екип на Ердоган, който вече назначи уважавания Мехмет Шимшек за министър на финансите.

Еркан, която е бивш банков мениджър в САЩ, е първата жена начело на паричния орган на Турция. Преди това тя е работила в Goldman Sachs Group Inc. и базираната в Сан Франциско First Republic Bank (б.р. – фалитът на регионалната банка се случи през май, повече от година след като Еркан се оттегли от поста на ко-изпълнителен директор; това е най-голямата американска банка, фалирала след 2008 г. насам).

Оглавяването на турската централна банка от Еркан бе възприето от пазарите като знак за възможно нормализиране на паричната политика на Турция след години на свръхниски разходи по заемите. Според Ник Стадтмилър, ръководител на продуктовия отдел в Medley Global Advisors, успехът ѝ ще зависи и от това колко голяма автономия ще има тя.

„Назначаването на Еркан се надяваме да отбележи подобрение в сравнение с политиката на нейния предшественик“, каза той, цитиран от Bloomberg. „Оставащият въпрос е дали Ердоган ще позволи на централната банка да повиши лихвите достатъчно, за да намали инфлацията.“

Кой е новият управител на централната банка на Турция?

  • Еркан е завършила университета „Богазичи“ в Турция със специалност „Индустриално инженерство“ и има докторска степен от Принстънския университет по финансово инженерство и приложна математика
  • Прекарва почти осем години във First Republic на длъжности, които включват и президент и главен инвестиционен директор
  • Турски официални лица, включително Шимшек, започнаха да проучват възможностите на Еркан за поста в централната банка малко след изборите на 28 май

Според източниците на медията Еркан е един от „малкото кандидати“ за наследник на настоящия шеф на банката.

Политиките на Ердоган

Турската централна банка е в центъра на стратегията за растеж на всяка цена, която Ердоган преследва от 2018 г. насам. Той обаче упорито твърди, че по-ниските лихвени проценти забавят инфлацията – убеждение, което противоречи на традиционните икономически теории.

Преди да назначи Кавчоглу за гуверньор през март 2021 г., Ердоган отстрани тримата му предшественици заради твърде голямо затягане на паричната политика.

Кавчоглу никога не се отклони от насоките на президента. Въпреки че ръстът на цените достигна своя връх от 86% през миналата година, централната банка под негово ръководство постигна нулево увеличение на лихвените проценти, а вместо това намали референтната стойност до 8,5% от 19%. Това постави началото на исторически валутен срив в края на 2021 г.

Според отделен президентски указ, публикуван в петък, Кавчоглу е назначен за нов ръководител на турския банков регулатор.

Ердоган бе преизбран през май с обещания за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти, преди да предаде контрола върху икономиката на Шимшек, който веднага сигнализира, че Турция няма друг избор, освен да превърне в свой приоритет „борбата с инфлацията на рационална основа“.

Следващото заседание за определяне на лихвените проценти, насрочено за 22 юни, ще покаже дали Ердоган ще се съгласи с по-строгата политика през новия си мандат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024